De spot drijven met de duivel

Ds. B.M. Meuleman / Geen reacties

25-04-2018, 11:33

Vraag

Mogen we de spot drijven met de duivel? Of is iets/iemand bespotten in geen enkel geval hoe een christen zich behoort te gedragen?


Antwoord

Beste vraagsteller,

De satan is een machtige vijand, die je niet moet onderschatten. Hij was een goede engel met een bijzondere heerlijkheid, die nu zijn gaven, voor zover hij die niet verloren heeft, inzet om kwaad te doen. Hij is bijzonder listig en heel goed in staat om mensen en volken te misleiden. Hij wordt de overste van deze wereld genoemd en had zelfs macht over de dood, Hebr. 2:14.

De satan is dus geen vijand om te onderschatten of zomaar uit te dagen. Als je ondoordacht de spot met hem drijft en hem niet werkelijk serieus neemt als de grote tegenstander van God en Zijn kinderen, breng je jezelf onnodig in gevaar. Daag je vijand nooit uit zonder een goede reden!

Tegelijk is het waar, dat Jezus door Zijn dood de duivel te niet heeft gedaan, wederom Hebr. 2:14. Hoewel de satan machtig is, is hij niet almachtig. Christus heeft hem door Zijn lijden en sterven overwonnen. Toch zal satan proberen wat hij kan om tegen God op te staan en het Gods kinderen moeilijk te maken. 

Iemand die daar heel goed van af wist, was de bekende reformator Maarten Luther. Hij worstelde met de duivel, hij weerstond de satan, maar hij deed dit nooit lichtzinnig. Niet zelden was het een zware strijd die Luther met de duivel te voeren had. Maar hij deed dit nooit als spel. Hij dacht niet op een namiddag: kom, laat ik eens de spot drijven met de duivel. Luther ging het gevecht met de duivel aan wanneer hij door hem werd aangevochten, aangeklaagd, in verzoeking gebracht. Hij weerstond de duivel in zijn aangezicht, wanneer het ging om de eer van God. En ja, dan kon Luther ook de spot met de duivel drijven, om hem te laten zien, dat zijn macht gebroken was, dat Christus hem overwonnen had en dat de duivel niets meer was dan een verachtelijk, verwerpelijk wezen, bijvoorbeeld door tegen hem te zeggen: “Heilige satan, jij hebt natuurlijk nooit kwaad gedaan en jij alleen bent natuurlijk heilig. Ga tot God en zie dat jezelf genade krijgt.”
 
Op deze manier mag je zeker de spot drijven met de duivel, maar ik hoop dat je begrijpt dat het dan moet gaan om de eer van God en het weerstaan van de satan wanneer je door hem aangevallen wordt. 

Zie veel, zie voortdurend op de Heere Jezus Christus Die de duivel heeft overwonnen. In Hem en door Hem ben je meer dan overwinnaar over iedere boze macht en kun je de satan hartelijk uitlachen. 

Ds. B. M. Meuleman

Lees meer artikelen over:

duivel
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.M. Meuleman

  • Geboortedatum:
    20-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Hoogeveen
  • Status:
    Actief
62 artikelen
Ds. B.M. Meuleman

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat kun/moet je doen als je het geen probleem vindt dat je onbekeerd bent?
Geen reacties
24-04-2004
In het doopformulier wordt gesteld dat de doop een vervanging is van de besnijdenis. Jezus is besneden en daarna ook nog gedoopt. Moeten wij dan niet nog een keer gedoopt worden, net als Jezus op volw...
1 reactie
24-04-2010
Ik heb, omdat ik dit een mooi symbool vind, een houten kruis gemaakt en in mijn slaapkamer neergezet. Het is ongeveer 40 centimeter hoog. Is dit prima om zomaar te maken en neer te zetten, of is het b...
5 reacties
24-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering