Vraag
We vragen ons af waarom er bij het ‘moeten trouwen’ schuldbelijdenis gedaan moet worden voor de kerkenraad. Waarom wordt het zevende gebod er zo uitgelicht? Wat is hier de oorsprong van dat dit zo gebeurt in de kerk? En waarom alleen bij dit gebod en ook op deze wijze (voor kerkenraad of gemeente)? Dit gebod weegt toch niet zwaarder dan de andere geboden?
Antwoord
Dat ligt eraan in welke kerk/denominatie je zit. In sommige gemeenten bespreek je dit met je predikant en belijd je dat dit niet het door God gewilde begin is. Dat je een voorschot hebt genomen op een zegen die in het huwelijksformulier staat. Zo gaat iedere kerkenraad daar verschillend mee om. Vroeger maakte men onderscheid tussen doodzonden en andere zonden, maar dat geldt niet in de meeste kerken heden ten dage! Maak dit tot een bespreekpunt in je kerkenraad of bij je predikant als je die hebt.
In onze gemeente hebben we een beleidsplan waarin staat dat de kerkenraad in onze gemeente het vertrouwen heeft uitgesproken in de predikant dat hij ook daarin de juiste beslissing zal nemen. Het wordt wel besproken maar de beslissing laten ze aan mij over!
Met broederlijke groet,
Ds. J. Hoekman
Van de Ark op Urk
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. Hoekman
- Geboortedatum:27-01-1962
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Urk
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
en waarom alleen dit gebod zo groot maken? we maken ons schuldig aan alle geboden het is elke dag schuldbelijdenis doen. ik heb nooit begrepen waarom er zo gefocust word op het zevende gebod.