Belijdenis van het geloof rond 18e jaar

Ds. H. Paul / geen reacties

11-01-2017, 09:07

Vraag

Ik heb een vraag aan ds. H. Paul, n.a.v. het antwoord op de vraag 'Overstappen van kerk zonder toestemming mijn ouders'. Ik kan me het antwoord voorstellen. Inderdaad een gewichtige zaak om over te stappen naar een andere gemeente, dat doe je niet zomaar. Tegelijkertijd worden jonge mensen rond die leeftijd wel opgeroepen (ook binnen de Gereformeerde Gemeenten) belijdenis van het geloof te doen (of dat tenminste ernstig te overwegen). Dat lijkt me ook een gewichtige zaak. Kan die beslissing dan wel genomen worden rond de leeftijd van 18 jaar?

Antwoord

Geachte vraagstel(ler)ster, 
 
Belijdenis van het geloof afleggen houdt in het belijden van het geloof, dat door de Heilige Geest gewerkt is. Maar het is ook de weg die men als dooplid behoort te gaan om wat door de ouders bij de doop beloofd is over te nemen. Men mag geen dooplid blijven. Art. 28 van de Ned. Gel. Belijd. roept er toe op. Het is dan gehoorzaamheid betonen aan de roeping die op een dooplid rust. Dat behoort biddend gedaan te worden.
 
De leeftijd waarop dit plaats heeft is ongeveer 20 jaar. Bij Calvijn was dat veertien jaar. Een bewijs dat het opvolgen van een roeping vooraan staat. Dat is natuurlijk heel wat anders dan een beslissing nemen die ermee in strijd is. 
 
Hartelijke groet, 
Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

belijdenis
geen reacties

Terug in de tijd

Mijn zoontje (6) stelde de vraag hoe het kan dat er twee Heere's zijn. God en Jezus. Na het -dacht ik- zo helder en simp...
7 reacties
10-01-2013
Ik heb een vraag ten aanzien van de zekerheid van het geloof. Ik mag weten dat ik achter de dood het leven heb gevonden ...
geen reacties
10-01-2007
Moet ik bang zijn voor de dood?
1 reactie
10-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering