Socinianen

Ds. J. Driessen / Geen reacties

25-09-2003, 00:00

Vraag

In de dogmatiek van ds. Kersten ben ik heel vaak de groep "Socinianen" tegengekomen. Kunt u mij vertellen in welke kerk, sekte, stroming de Sociniaan in 2003 te vinden is?


Antwoord

De Sociniaanse opvattingen zijn vandaag o.a. terug te vinden in allerlei moderne opvattingen over de verzoening (Wiersinga, Den Heijer). Kort gezegd komen die opvattingen hierop neer: God hoeft niet verzoend te worden. Hij is geen tiran die bloed wil zien. Hij kan ook zonder bloed wel barmhartig zijn, want Hij is enkel liefde.

De bedoeling van het kruis is dan ook dat wij verzoeningsgezind moeten worden. Wij moeten door het kruis verlost worden van onze angst dat God zou kunnen toornen. Een ieder die op Golgotha schrikt van hetgeen de godsdienstige mens doet om zichzelf te handhaven, komt tot bekering en kiest de kant van Jezus om met Hem de weg van de liefde te gaan. Deze opvattingen zijn dus helaas met name in SOW-kerken terug te vinden.

Ds. J. Driessen

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Driessen

  • Geboortedatum:
    25-07-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Status:
    Inactief
59 artikelen
Ds. J. Driessen

Bijzonderheden:

Ds. Driessen is op 12-02-2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe en waar kan ik leuke jongens ontmoeten? Liever ga ik niet naar de stad, de kroeg of soos. En voor JV ben ik te oud. Ik was eens (een hele poos) verliefd op een jongen, alleen hij is verhuisd. En i...
6 reacties
25-09-2015
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de HSV-Studiebijbel en de SV Bijbel met uitleg?
Geen reacties
25-09-2015
Beste dominee Koeman. U vroeg ons te reageren op uw antwoord naar aanleiding van onze vraag “voortraject in verkeringstijd”. U heeft onze vraag goed geïnterpreteerd. We doelden erop dat er op seksueel...
Geen reacties
25-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering