Last van vaginisme

Alie Hoek - van kooten / geen reacties

18-08-2016, 10:37

Vraag

Ik heb last van vaginisme. Geslachtsgemeenschap is voor mij nooit pijnloos geweest en is nu helemaal niet meer mogelijk. Via de seksuoloog ben ik nu doorverwezen naar de bekkenbodemfysiotherapeut om de spieren weer te leren ontspannen. Zij vertelde dat ik oefeningen zal moeten doen met staafjes inbrengen (fantoomset). Maar ik ben bang dat ik hier niet goed aan doe. Ga ik nu niet in tegen hoe God seksualiteit heeft bedoeld? Ik voel me er niet goed bij. Hoe moet ik dit zien?

Antwoord

Beste vraagstelster,

Vaginisme wil zeggen dat de spieren rond de ingang van de schede te sterk zijn aangespannen waardoor de ingang van de schede vernauwd raakt. Seksuele omgang is dan erg pijnlijk, zo niet onmogelijk. Het lastige is dat als je merkt dat de seksuele omgang pijnlijk is, je er dan tegenop gaat zien met als gevolg dat je nog meer verkrampt raakt en zo in een negatieve spiraal terecht komt. 

Het is nogal eens zo dat vrouwen die er te mee te maken hebben, sowieso vaak al hun spieren van hun hele lichaam te sterk gespannen houden. Dat kost veel energie en je ziet dan ook dat ze dan veel last hebben van moeheid en snel vermoeid zijn.

De kunst is nu om je te leren ontspannen. Dat is weliswaar makkelijker gezegd dat gedaan. Het advies is dan ook om te proberen je spieren zoveel mogelijk te ontspannen. Oefen jezelf daarin. Dus als je op bed ligt, probeer dan bewust je spieren zo ontspannen mogelijk te houden. 
 
Op zich is het helemaal niet verkeerd om die staafjes in te brengen. Er wordt dan begonnen met een heel dun staafje en als dat lukt, een steeds iets dikker staafje enz. Je wilt immers zo een probleem oplossen met als doel de seksualiteit te beleven zoals God het heeft bedoeld. En daar mag je behandelingen voor gebruiken. Door het inbrengen van die steeds dikker wordende staafjes leer je als het ware die spieren rond de schede te ontspannen zodat dat inbrengen ook lukt. 

Zelf adviseerde ik vrouwen nog al eens om het met hun eigen vingers te doen. Misschien is dat nog wel beter. Eerst proberen met één vinger je vagina in te gaan. Je kunt dan ook meteen voelen hoezeer die spieren rond de ingang van de schede gespannen zijn en dan kun je die spieren zo leren ontspannen. Als het met één vinger lukt, kun je het met twee vingers oefenen. En als dat gaat, dan is in principe seksuele omgang goed mogelijk. 

Wel ervoor zorgen dat je vingers vochtig zijn (bijv. met behulp van babyolie) want anders lukt het niet. 

Misschien dat je er wat tegen opziet je eigen geslachtsorganen aan te raken. Maar dat is ook een onderdeel van je eigen lichaam en het is belangrijk dat je weet hoe dat werkt. Dus dat is zeker geoorloofd. 

Ik hoop van harte voor je dat je zo van je vaginisme afkomt en dat de seksuele omgang goed mogelijk wordt.    

Alie Hoek-van Kooten

Alie Hoek - van kooten

Alie Hoek - van kooten

Tags in dit artikel:

seksualiteit in het huwelijk
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben erg geschrokken van de adviezen die jullie geven aan jongeren die homoseksueel zijn. Een meisje dat aangeeft op v...
geen reacties
17-08-2006
Ik vraag mij af of er een christelijke instantie is die mij zou willen helpen en die zou kunnen en willen bemiddelen bij...
3 reacties
17-08-2011
Ik heb een verhouding met een ouder persoon. Hij is heel lief voor mij en alles wat wij ondernemen is leuk. We zitten in...
geen reacties
18-08-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering