De preekstoel is geen steekstoel

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

26-07-2016, 11:58

Vraag

Wat betekent de uitspraak "de preekstoel is geen steekstoel"? Hoe mag men dat interpreteren?


Antwoord

Volgens mij spreekt deze uitdrukking voor zichzelf. Zelf heb ik hem ook eens gebruikt. Wij hebben Gods Woord zonder aanzien des persoon te preken. Maar wij mogen niet bewust een steek onder water geven om iemand te krenken of ons eigen gelijk te halen, zonder een naam te noemen terwijl de betreffende persoon die je stiekem bedoelt het wel voelt. Dat is met bedekte termen iemand een steek geven. Daar is de preekstoel niet voor.

Beter is een steek krijgen in het hart waar we van lezen in Handelingen 2: En zij waren verslagen in het hart. De kanttekening spreekt dat over: doorpriemt, doorstoken. Dat bracht tot geloof en bekering in Christus. Dan wordt de preekstoel een steekstoel met een totaal andere betekenis van genoemde uitspraak, ja een positieve betekenis.

Wanneer we in deze gestalte op en onder de preekstoel mogen zitten, liggen we in het stof en krijgen de steek in eigen hart. Het gevolg is sterven en eigen bloed kwijtraken om door het bloed van Christus gered te worden van de steek van Gods heilig recht in de ziel.

Met hartelijke groeten,
Ds. J. D. Heikamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Naaktfoto’s binnen het huwelijk, is dat vanuit Gods Woord toelaatbaar? En hoe ga je ermee om als het vaker gebeurt (tegen je wil in) en hij er niet mee stopt?
Geen reacties
26-07-2017
Ik vraag me af of mijn Godsbeeld wel goed is. Als ik aan God denk, komt altijd de volgende psalm in mij op: "De Heer' is goed en vriend'lijk en weldadig, Barmhartig, mild lankmoedig en genadig. Gij ge...
3 reacties
26-07-2013
Ik ben een moeder van twee kinderen en getrouwd met een man die het Syndroom van Asperger in gemiddelde mate heeft. Omdat ons huwelijk vanaf het begin zeer moeilijk verliep zijn we in relatietherapie ...
4 reacties
26-07-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering