Zegen door een vrouw

Redactie Refoweb / Geen reacties

10-06-2016, 08:06

Vraag

Mag een vrouw die geen oudste is of een theologische opleiding heeft, voorgaan en de zegen (met geheven handen) geven? Mijn man en ik hebben hier een meningsverschil over. Wij zijn lid van een Baptistengemeente.


Antwoord

Elke baptistengemeente is zelf verantwoordelijk voor de koers en het beleid dat voor de gemeente wordt uitgezet - ook ten aanzien van de liturgie op zondag. Doorgaans wordt het beleid voorbereid door de raad en dan besproken en vastgesteld op gemeentevergaderingen.

In de meeste baptistengemeenten die ik ken, wordt de zegen aan het eind van de eredienst uitgesproken (met geheven handen) door een oudste of voorganger. Indien iemand als zangleider of zangleidster de dienst afsluit, wordt dan meestal gekozen voor de zegenbede - meer in de vorm van een gebed dus, al dan niet voorgelezen.

Het priesterschap van alle gelovigen (man/vrouw) is een heel belangrijk element in de gemeentevisie van baptisten, maar  baptistengemeenten in Nederland kennen wel een raad van oudsten (waaronder vaak een voorganger). Ook zijn er diakenen en diaconessen, die al dan niet regelmatig aanschuiven bij de vergadering van de oudstenraad.

Hierin is de praktijk per gemeente wel wat verschillend. Maar omdat baptisten wel hechten aan het ambt van oudsten en voorgangers (met theologische opleiding) in hun gemeentestructuur, is het uitspreken van de zegen meestal aan deze ambtsdragers voorbehouden.

Ds. M. Gorsira,
Baptistengemeente Doorn

Lees meer artikelen over:

baptismezegen
Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2358 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn beste vriendin en vriend hebben twee jaar en vier maanden verkering gehad. Nu heeft mijn vriendin het uitgemaakt. Zij is blij dat het uit is, maar hij wil haar hoe dan ook weer terug! Hij praat m...
Geen reacties
08-06-2006
Momenteel zit ik met een probleem dat ik niet aan een bekende durf voor te leggen. Ik leef van het zogeheten sociaal minimum. Recent is bekend geworden dat het eigenlijk te weinig is om van rond te ko...
4 reacties
08-06-2022
Ik ben een jonge moeder van een ontzettend lief dochtertje van één jaar. Ik ben twee jaar getrouwd en werk 2,5 dag in de week. Ik vind het heerlijk om voor ons meisje te zorgen, maar heb soms ook wel ...
7 reacties
08-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering