Gesprek Gereformeerde Gemeenten en PKN

Ds. H. Paul / Geen reacties

11-05-2016, 11:53

Vraag

De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland heeft aangegeven in een afscheidsinterview met het Nederlands Dagblad dat hij nog nooit vertegenwoordigers van de Gereformeerde Gemeenten heeft ontmoet of gesproken. Zij leggen de uitnodigingen naast zich neer, om zo een geheel geïsoleerde plaats in te nemen. Is dit werkelijk zo? Dit kan en mag toch niet waar zijn? Het verbaast mij dat de Ger. Gem. dan het bijbelse gebod van eenheid naast zich neer zou leggen, ja zelfs het gesprek met de protestante broeders en zusters afwijst. Is de Ger. Gem. dan werkelijk sektarisch, zoals de scriba helaas moet vaststellen? En wat betekent dit voor het 'Kerk-zijn'?


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
Je schrijft dat de Ger. Gem. de uitnodiging tot samenspreking met de PKN naast zich neer leggen. Dat klinkt alsof men zich hoogmoedig daarvan distantieert: "om zo een geheel geisoleerde plaats in te kunnen nemen." Dat wordt weersproken door de feiten. Er zijn wel degelijk contacten en gesprekken met kerkverbanden die op dezelfde grondslag staan. 

Dat deze zelfde contacten er niet zijn met de PKN is daardoor te verklaren dat de verschillen met deze kerk als geheel zo groot zijn dat samenspreking bij voorbaat zonder nut zal zijn. Ik denk aan: de vrouw in het ambt, het homohuwelijk, de uitoefening van de leertucht, enz. Dat neemt niet weg dat er plaatselijk met Geref. Bondsgemeenten goede contacten zijn, zoals bijvoorbeeld in mijn woonplaats (gemeenschappelijke herdenking van de kerkhervorming, school enz.).
 
De verdeeldheid van de kerken is een zaak die ons wel degelijk ter harte gaan, maar een geforceerde eenheid levert alleen maar meer verdeeldheid op. 
 
Met hartelijke groet, 
Ds. H. Paul

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom verbood Jezus sommigen om over Hem te spreken nadat aan hem/haar een wonder was geschied, bijv. genezing o.i.d. Het is toch onmogelijk om dan niet goed van Hem te spreken tegen anderen?
Geen reacties
11-05-2011
Ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Zowel in privéomstandigheden als geestelijk. Door bepaalde omstandigheden is het contact met naaste familie weinig. Daar heb ik veel verdriet van. Daardoor is ...
5 reacties
11-05-2011
Aan iemand uit de Ger. Gem. Jarenlang heb ik gezondigd, terwijl ik wist dat wat ik deed verkeerd was. Ik heb daarmee gebroken en jarenlang is het ‘rustig’ geweest als het gaat om het uitleven van deze...
11 reacties
11-05-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering