Ontheiliging van de tafel

Dr. C. A. van der Sluijs / geen reacties

17-03-2016, 13:10

Vraag

Mag ik aan het Avondmaal gaan, terwijl mijn buurman (die zijn lieve vrouw heeft verlaten voor een jongere gescheiden vrouw) ook aan het Avondmaal gaat? Ik heb hem niet aangegeven bij censura morum, maar toch weet ik van zijn zonden. Mag ik (of hij) dan nog wel aangaan? Of moet ik blijven zitten omdat ik hem niet heb behoed voor ontheiliging van de tafel? Mag ik ook weigeren om aan te gaan (vanwege het bovenstaande), terwijl ik Gods stem wel hoor roepen en mij nodigen? Ik zit hierover te peinzen, omdat het nu de week van voorbereiding is.

ADVERTORIAL

Ontmoet de vervolgde kerk

Als we iets kunnen leren van de vervolgde kerk, dan is het wel dat de Here God een Baken van hoop is. Hoe de vervolgde kerk hiermee omgaat, horen we tijdens de Open Doors-dag op 8 oktober 2022.

Boek nu je tickets!

Ontmoet de vervolgde kerk

Antwoord

Het is me niet duidelijk of je jouw buurman op zijn zondig gedrag gewezen hebt. Zo niet, dan lijkt dit me een eerste vereiste. Dan gaat het om een liefdevolle vermaning, dat zowel het een als het ander niet kan. Als hij dan volhardt in zijn zondig gedrag, zul je hem er op wijzen dat hij de gemeenschap van de gemeente schade toebrengt en ook zodoende het Heilig Avondmaal ontheiligt. Nog afgezien van het feit dat hij Gods wet openlijk overtreedt en daarbij geen berouw en bekering toont.

Het gaat om je buurman en dat betekent bovendien dat jij zelf in een conflictsituatie kunt geraken. Misschien is het goed dat je hem voorstelt ook anderen te raadplegen, o.a . zijn wijkouderling. Vervolgens zul je hem er op wijzen dat jij in geweten verplicht bent eventueel de kerkenraad op het censura morum van een en ander op de hoogte te brengen als hij niet naar je wil luisteren.

Het is nu de week van voorbereiding en dit betekent dat het kort dag is. Als je door de ingewikkeldheid van een en ander in verwarring bent geraakt, is dit alleszins begrijpelijk. Je moet in deze nooit overhaast handelen. Daarom hoef jij je nu niet gehinderd te voelen om aan het Heilig Avondmaal deel te nemen. Maar dan zul je vast van plan zijn om in de komende drie maanden een en ander recht te gaan zetten. Niet uit wettische ijver maar uit liefde tot God en je (zeer nabije) naaste. Sterkte en wijsheid!

Met vriendelijke groet,
Ds. C. A. van der Sluijs

Dr. C. A. van der Sluijs

Dr. C. A. van der Sluijs

 • Geboortedatum:
  14-09-1942
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Bekijk ook:

geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vraag wil ik graag stellen aan ds. G. A. van den Brink. Wij woonden vorig jaar een concert bij in het Concertgebouw...
8 reacties
18-03-2017
Uit de bijbel weten we dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maar wel met verschillende rollen. Paulus schrijft bijvoorbeel...
4 reacties
19-03-2021
Ik ben bezig met lezen in het Oude Testament en nog lang niet klaar, maar wil echt heel graag het Nieuwe Testament lezen...
geen reacties
19-03-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering