Koopverslaving

C. M. Chr. Rots - de Weger / 6 reacties

04-11-2015, 08:03

Vraag

Sinds kort ben ik erachter dat ik vermoedelijk een koopverslaving heb. Hoe kan ik dienstbaar en normaal met m'n geld omgaan? Het is trouwens niet dat ik dure dingen of zoiets koop, maar ik hou nogal van winkelen en ik merk dat ik meer zou kunnen sparen!


Antwoord

Beste vraagsteller,

Wat vind je er van om jezelf eens goed aan te pakken of toe te spreken? Ga winkelen met een beperkt geldbedrag in je portemonnee, of zelfs zónder knip. Schrijf op, waar je je geld aan zou wíllen uitgeven. En ook, waar je het daadwerkelijk aan besteedt. Zijn dat nuttige zaken, dan is het oké. Zijn dat overbodige dingen... breng ze terug naar de winkel!

Hoeveel zou je willen en kunnen besparen? Zet dat geld al vóór het uit te geven op een spaarrekening, of doe het in de collecte-voor-het-goede-doel.

Sterkte ermee!,
Marijke Rots

Tags in dit artikel:

matigheid
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1499 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
6 reacties
andrew
04-11-2015 / 12:44
Wat helpt is voor je iets ziet dat je wilt kopen je drie dingen af te vragen:

1. Heb ik het nodig?
2. Is de prijs/kwaliteitsverhouding goed?
3. Wordt ik er gelukkiger van?


Bij 2 of 3 keer ja, kopen en anders laten liggen!
Toetsenbord
04-11-2015 / 13:15
@ andrew Ik weet zo veel waarvan de prijs/kwaliteitverhouding goed is en waar ik gelukkig van wordt, maar waarvan ik toch vind dat ik het beter kan laten staan.

Ik denk dat je bedoelt is het antwoord op jouw vraag 1 ja en nog ten minste nog 1 ander antwoord ook ja, dan kopen en anders laten liggen.
tien
05-11-2015 / 12:56
3x ja, dan pas kopen!!
Toetsenbord
05-11-2015 / 16:42
Nee, want er zijn dingen die ik nodig heb, maar niet in een juiste prijs/kwaliteitverhouding worden aangeboden. Ik weet dat ik teveel betaal, maar kan niet zonder.

Bovendien zijn er dingen die ik nodig heb, wel in een juiste prijs/kwaliteitverhouding worden aangeboden, maar waarvan ik niet persé gelukkiger wordt. Wellicht wordt ik van het nalaten van deze aankopen wel ongelukkiger.
mortlach
05-11-2015 / 18:32
Het is natuurlijk lastig op te maken uit zo'n korte vraag, maar als je werkelijk denkt dat er sprake is van verslaving, dan is de vraag wat je met het gedrag probeert te bereiken of te vermijden.

Gedrag aanpakken zonder de onderliggende reden te begrijpen en weg te nemen, leidt gegarandeerd tot frustratie en mislukking.

Als je echt zicht op je huishoudboekje wilt krijgen, kun je budgetteringssoftware zoals You Need a Budget (YNAB) gebruiken. Dat is 50 euro die je in no-time terugverdient. Je kunt namelijk dan namelijk aan het begin van de maand een categorie aanmaken voor 'winkelen' en als het geld dat je daaraan toewijst op is, is het op. Het vergt wel wat wilskracht, maar het maakt alles echt 100% inzichtelijk.
3parels
06-11-2015 / 15:03
Koopverslaving heeft altijd te maken met niet om kunnen gaan met verdriet en angst. Om het vervelende gevoel weg krijgen, kopen ze iets waardoor ze weer even blij zijn. Ook zien ze overal waarde in of denken het in de toekomst te kunnen gebruiken.

Ik zou zeker adviseren professionele hulp te zoeken.

Terug in de tijd

Ik ben met mijn vriendin in een positie gekomen waarin we verschillend denken over (onchristelijke) vrienden. Ik denk dat we er voorzichtig mee moeten zijn en vooral met de vrienden die regelmatig dro...
Geen reacties
03-11-2006
Ik wil jullie graag om raad vragen. Ik wil binnenkort de Rooms-Katholieke Kerk gaan verlaten. Ik heb hier een paar redenen voor. 1. Er wordt een vast ritueel afgedraaid en er is geen ruimte voor iets ...
Geen reacties
03-11-2011
Gisteren heb ik mijn bloedsuiker laten 'opmeten'... en wat blijkt? Ik heb véél te weinig suiker in mijn bloed, daarom ben ik ook vaak moe en duizelig. Dat komt dus daar vandaan! Het is zo dat ik zo mi...
4 reacties
03-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering