Uit de werken gerechtvaardigd

Redactie Refoweb / Geen reacties

23-09-2015, 12:38

Vraag

In de Bijbel lees ik in Romeinen 3:28: “Wij besluiten dan dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt, zonder de werken der wet.” Dit is ook de leer die ik altijd heb geloofd: een mens wordt gerechtvaardigd en zalig door het geloof in de Heere Jezus alleen en niet uit enig werk. Maar nou las ik laatst in Jakobus 2:21-24: “Abraham, onze vader, is hij niet uit de werken gerechtvaardigd, als hij Izak, zijn zoon, geofferd heeft op het altaar? Ziet gij wel dat het geloof medegewrocht heeft met zijn werken, en het geloof volmaakt is geweest uit de werken? En de Schrift is vervuld geworden, die daar zegt: En Abraham geloofde God, en het is hem tot rechtvaardigheid gerekend; en hij is een vriend Gods genaamd geweest. Ziet gij dan nu dat een mens uit de werken gerechtvaardigd wordt, en niet alleenlijk uit het geloof?”

Vooral het 24e vers verwarde mij heel erg. Ik weet natuurlijk dat geloof zonder werken dood is en dat als iemand van de Heere wedergeboren wordt, dat hij daar ook naar gaat handelen en dat men de vruchten des geloofs ziet, zoals de Heere Jezus een vijgenboom vervloekt omdat die geen vruchten voortbrengt. Maar zoals ik het in Jakobus lees, staat er meer dat iemand uit de werken gerechtvaardigd wordt en niet alleen uit geloof. Is dit niet tegenstrijdig met bijvoorbeeld Romeinen en andere plaatsen in de Bijbel?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Mailadres: vragen@refoweb.nl

Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe moeten we denken over de standen in het genadeleven?
Geen reacties
23-09-2021
Beste mevrouw Rots. Het antwoord 'Vriend wil dat ik afval' raakt ook een beetje aan mijn situatie.  Wij zijn al bijna 15 jaar getrouwd en ik ben nu iets zwaarder dan vroeger, 10 kg ofzo. Zeker, ik sno...
3 reacties
23-09-2020
Voor mevrouw Joke Ronner-Wattel. Graag zou ik uw mening -uw antwoorden op eerdere vragen spreken mij aan en zijn zowel pragmatisch als theologisch helder beargumenteerd- willen teruglezen inzake de on...
1 reactie
23-09-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering