Verschil in het aantal vruchten

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

28-07-2015, 11:30

Vraag

Aan een dominee van de HHK. In Mattheus 13:23 staat dat er verschil is in het aantal vruchten. Wie zijn degene die het meest vrucht dragen? Degene die het Woord het meest begrijpen? Wat is Gods wil hierin? Is daar een belofte over gedaan? Dat we allemaal honderdvoudige vrucht kunnen verwachten?


Antwoord

Het is duidelijk uit de gelijkenis dat alleen waar het zaad valt in de goede aarde, er sprake kan zijn van vruchten dragen. Die het Woord hoort en doet, zoals Jezus zegt in de gelijkenis van de wijze bouwer. Wat zijn die vruchten?  Denk vooral aan de vruchten die genoemd worden in Galaten 5:22. Wie dragen de meeste vruchten? Niet degenen die het woord het meest begrijpen, want als het dat alleen is kan er sprake zijn van verstandsgeloof, maar degene wiens hart de Heere heeft geopend, zodat men acht neemt op het Woord van God. En verder is het Gods wil dat wij heengaan en vrucht dragen. Johannes 15:16.

Wie draagt de meeste vruchten? Ik zou het zo willen zeggen: degenen die voor hun eigen besef de minste vruchten dragen. Want zodra ik van het geloof een optelsommetje maak ben ik verkeerd bezig. Wie tevreden is over zichzelf draagt helemaal geen vruchten. Maar wie dagelijks wandelt met God zoals Henoch, wie sterft aan zichzelf en leeft uit Christus, die draagt veel vruchten. Die wordt ook gewaar dat er gesnoeid wordt aan zijn leven door het mes van het Woord (Lees Johannes 15 er op na). Als het goed is, is het verlangen om veel vruchten te dragen. In de praktijk is dat niet altijd zo, vandaar het onderscheid dat Jezus aanbrengt in vers 23 van Mattheus 13.
 
Hartelijke groet
Ds. A. J. Schalkoort

Tags in dit artikel:

gelijkenis
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
213 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag aan een dominee van de HHK: Welk belijdenisformulier wordt gebruikt in de HHK bij het doen van openbare belijdenis van het geloof?
Geen reacties
28-07-2009
Mijn vraag is de volgende. Ik ben achtten jaar getrouwd. Ons huwelijk gaat heel moeizaam. Vanaf het begin hadden wij al ruzie, ook toen er geen kinderen waren. Heel vaak stuurt ze ook aan op een ruzie...
4 reacties
28-07-2017
Hoe kan het dat er in sommige kerken belijdenis van de leer wordt afgelegd? Wat belijd je hier precies mee? En kun je daarna aan het Heilig Avondmaal gaan? Ik heb opgezocht wat de Bijbel hierover zegt...
Geen reacties
28-07-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering