Band met vader verbeteren

M. Geluk / Geen reacties

15-04-2015, 09:54

Vraag

Ik wil graag de band met mijn vader verbeteren. Hij begrijpt mij totaal niet. Het lijkt alsof wij twee verschillende talen spreken. Ik weet dat hij het goed bedoelt. Ik weet niet hoe ik hem moet uitleggen, zodat hij het begrijpt! Ik zou graag hulp willen hebben hierbij, maar ik weet niet wat voor soort hulp wij nodig hebben en hoe ik dat moet regelen.


Antwoord

Mooi dat je de band met je vader wil verbeteren. Ik lees ook dat je vertrouwen hebt in zijn goede bedoelingen. Lastig als je zo een andere taal spreekt, elkaar niet begrijpt. Dat kan pijn doen.

Ik noem vaak als ik met echtparen of families in gesprek ben dat als je elkaar niet verstaat, dat het dan niet goed gaat. Ik moet dan denken aan de torenbouw van Babel. De Heere dwong de bewoners van Babel om zich over de aarde te verspreiden. En het effectieve middel bleek de verwarring van de taal. Als je elkaar niet begrijpt,  elkaar niet verstaat, dan is het begrijpelijk dat je op den duur niet bij elkaar blijft wonen. 

Een groot deel van mijn werk bestaat uit het proberen te vertalen naar elkaar, van bedoelingen en gedachten. Het kan zijn dat de een zijn verstandelijke gedachte benoemt en de ander spreekt over zijn of haar emoties en gevoelens. Dan kan je behoorlijk langs elkaar heen praten. 

Ik weet niet hoe oud je bent en hoe heftig de problemen zijn. Je zou kunnen beginnen met het met je vader te bespreken dat je verdrietig bent over misverstanden en hem vragen of hij het goed vindt dat je hulp van iemand vraagt. Dan zou je iemand uit jullie omgeving kunnen bedenken om in vertrouwen  te nemen. Misschien weet je vader wel iemand die met jullie mee kan denken. 

Als je liever professionele hulp wilt, dan kan je denken aan maatschappelijk werk. Ik denk aan hulp van de Vluchtheuvel of van Stichting de Schuilplaats. Op de website van beide stichtingen, kan je zien hoe je contact kunt leggen. Je kunt ook denken aan een therapeut in eigen praktijk. Als gezinstherapeut denk ik ook vaak in mijn eigen praktijk mee met mensen die een vraag hebben zoals jij. 

Rien Geluk

Tags in dit artikel:

communicatievader
Dit artikel is beantwoord door

M. Geluk

  • Geboortedatum:
    19-01-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Eleos Jeugdzorg Amersfoort
  • Status:
    Actief
23 artikelen
M. Geluk

Bijzonderheden:
Functie: relatie

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe is er geloofszekerheid te krijgen uit vrije genade van God? Er wordt vaak gewezen dat je moet rusten op Gods beloften en het werk van Jezus Christus. Maar hoe weet je of deze beloften voor jouw ge...
Geen reacties
15-04-2014
Ik ben een vrouw van in de 50 jaar. Heb een gezin met kinderen en kleinkinderen. Ik ga vaak twee keer per zondag naar de kerk. Alleen... ik begrijp er niets van. Ik kan ook nooit een preek navertellen...
1 reactie
15-04-2020
Ik (meisje) ben 22 jaar en ik woon nog thuis bij mijn ouders (OGGiN). Ze willen graag nog alle controle over mijn leven houden. Ik weet dat ze het beste voorhebben voor mij en dat ze graag hun kinde...
12 reacties
15-04-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering