Eerste liefde verlaten

Ds. H. Paul / Geen reacties

13-03-2015, 08:09

Vraag

Aan een ds. van Ger. Gem. Ik las over je eerste liefde verlaten in het geestelijke leven. Is dat bij iedereen (bekeerde) zo dat ze hun eerste liefde verlaten? Ik kan niet geloven dat de Heilige Geest dat werkt. Of is dat ook een stand in het genadeleven?


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,

Het verlaten van de eerste liefde houdt in een achteruitgang in het geestelijke leven. Daarbij zijn de geloofswerkzaamheden meer verdrongen door het bezig zijn met en genoegen hebben in de dingen van dit aardse leven. Daarbij is het zich verblijden in en het leven met de Heere meer op de achtergrond gekomen. Het gebedsleven taant en het lezen van Gods Woord en geestelijke lectuur zijn niet meer ons vermaak.
 
Dat is niet bij ieder van Gods kinderen zo sterk aanwezig, maar het gevaar is latent aanwezig. Lees de Dordtse Leerregels, hoofdstuk 5 maar door.
 
Uiteraard werkt de Heilige Geest dit niet. Die wordt er door bedroefd en trekt Zich in Zijn werking terug. Het kan dus ook niet een stand in het geestelijke leven zijn. Integendeel juist. Ieder geldt: "Waakt en bidt."
 
Hartelijke groet,
Ds. H. Paul

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Binnenkort moet ik stage gaan lopen, maar ik kijk hier ontzettend tegenop. Regelmatig heb ik behoorlijk last van faalangst. Als ik aan mijn stage denk wordt dat alleen maar heftiger. Ik geef mijzelf n...
1 reactie
12-03-2012
Bekend is dat de mens een zondaar is, maar desondanks ook tot goede daden in staat is. Mijn vraag is dan ook of de mens van nature een goed of een slecht wezen is.
11 reacties
12-03-2012
Melaatsen mochten evenals Samaritanen niet in de tempel komen. Toch stuurt Jezus hen, inclusief deze Samaritaan, naar de priesters? Hoe dit dat?
1 reactie
12-03-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering