PDD-NOS en relatie

C. M. Chr. Rots - de Weger / 2 reacties

13-01-2015, 08:59

Vraag

Ik heb autisme in de vorm van PDD-NOS en ik zou heel graag een vaste relatie willen. Nu is het zo dat ik op deze website diverse dingen over autisme tegenkom waarvan ik denk: dat is helemaal niet op mij van toepassing. Ik bedoel: iedere jongere, ieder mens is anders, met of zonder autisme. Waar moet ik rekening mee houden bij het aangaan van zo’n relatie? In hoeverre kan ik rekenen op het begrip, de liefde en de zorg (i.v.m. verminderde zelfstandigheid) van een meisje in zo’n relatie?


Antwoord

Beste jongeman,

Het spreekwoord zegt: op ieder potje past een dekseltje. De kunst is om het te zoeken en te vinden. Ja, je hebt gelijk als je zegt dat iedereen uniek is. Wanneer je dus een aardig meisje leert kennen met wie je verder wilt, bespreek dan met haar wat zij jou te geven heeft en wat jij voor haar kunt betekenen. Ga niet van te voren allerlei dingen bedenken die al een claim leggen op iets wat nog niet aan de orde is. Vertrouw er op, dat liefde niet alleen met emotionele gevoelens maar ook met nuchtere verstandelijke keuze te maken heeft.

Sta er voor open en óntdek...

Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

autismePDD-NOS
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
VrouwkeZondernaam
13-01-2015 / 09:14
Sta er voor open en óntdek . . . maar blijf jezelf!
Zodat je toekomstige vriendin er niet als getrouwde vrouw achter komt,
dat ze een andere man getrouwd is dan ze had gedacht.
Sterkte in alles, het ga je goed!
Lord_Mcgold
13-01-2015 / 10:06
beste vraagsteller,

Wanneer één van de twee mensen in een relatie PDD-NOS heeft (kan spreken uit ervaring) dan is het goed om van een aantal zaken, die dan voor kunnen komen, bewust te zijn. Maar zoals mevrouw Rots terecht al zegt: ieder mens is anders! Misschien dat het voor jouw allemaal wat anders is. Maar dit zijn de zaken waar ik van kan vertellen dat die kunnen voorkomen:

- Communicatie: mensen met autisme hebben vaak wat meer moeite met communiceren. Wanneer beide mensen in een relatie hier bewust van zijn kan hier geduld voor opgebracht worden.
- Eerlijkheid: mensen met autisme zijn in mijn ervaring vaak ongecensureerd eerlijk. Dit kan natuurlijk in een relatie juist positief zijn!
- Loyaliteit: mensen met autisme hebben in mijn ervaring vaak de neiging tot grote loyaliteit. Zij hebben, zoals jij ook al aangeeft, veel liever een lange vaste relatie dan vele korte. Ook dit kan juist positief werken in een relatie.
- Non-verbaal gedrag: mensen met autisme hebben in mijn ervaring vaak moeite met het correct interpreteren van non-verbaal gedrag. Ook hiervan geld dat het goed is om er bewust van te zijn zodat er geduld voor opgebracht kan worden.

Dit zijn in mijn ervaring de vier grootste punten. Verder heb je nog talloze kleine zaken die autisme-gerelateerd kunnen zijn maar erg verschillen per individu. Als laatste kan ik vertellen dat iemand met autisme, in mijn ervaring, zichzelf veel beter gaat leren kennen wanneer hij/zij een partner krijgt.

Kortom, wees je van een aantal dingen bewust maar ontdek vooral hoe het in jouw geval uiting heeft!

Terug in de tijd

Vandaag is me iets overkomen wat nogal veel indruk op me heeft gemaakt. Ik stond op en ineens hoorde of kwam er iets heel duidelijk in mijn gedachten. Dat was deze tekst uit Jozua 24 vers 15: “Kiest u...
1 reactie
13-01-2017
Ik zit in problemen. Ons huwelijk loopt niet soepel en daardoor ben ik gaan gokken. Ik heb meer dan 2000 euro verloren en heb nu zo’n spijt. Ik durf dit niet aan mijn partner te vertellen en schaam mi...
2 reacties
13-01-2020
Beste Refoweb. Ik heb er al sinds een paar weken last van dat ik mezelf niet meer voel. Ik heb het idee alsof de wereld voorbij vliegt en ik er in loop, maar mezelf niet voel. Ik kan niet nadenken, of...
5 reacties
13-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering