Trouwen op zondag

Ds. B. J. van de Kamp / 1 reactie

03-12-2014, 10:24

Vraag

Is het mogelijk binnen het behoudende deel van de PKN om op zondagmorgen in het midden van de gemeente te trouwen? Hoe denkt u hier over en zou u het trouwen tijdens de hoofddienst adviseren? Waarom wordt het huwelijk vaak doordeweeks gevierd met slechts weinig gemeenteleden en soms nog niet eens in eigen kerk? Dit zou bij bijvoorbeeld de doop toch ook ondenkbaar zijn? Graag hoor ik uw overwegingen.

Antwoord

Geachte vraagsteller of vraagstelster,

Kerkelijke inzegening van het huwelijk op zondagmorgen in de eredienst is vroeger gangbaar geweest. Daar is ook niets mis mee. Wel is het zo dat bij veelvuldig trouwen in de kerk op zondagmorgen er telkens behoorlijk wat tijd gaat zitten in het lezen van het formulier. Wilde men ook het kerkelijk jaar wat volgen en in de avonddienst de catechismus, dan kan het gaan gebeuren, dat de inzegening tot een klein onderdeel werd gemaakt.

Bedenk hierbij t.a.v. dopen en belijdenis doen, dat er dan ook een gezamenlijk “ja” in één keer werd gevraagd. Er was een centrale dooptekst. Zo kon je ook huwelijken samenbundelen tot een aantal in de maand of zes weken.

Je ziet dat er gaandeweg veel meer vraag komt naar een persoonlijke benadering. En de zegen ook op de dag zelf. Op deze wijze is men naar de trouwdienst op de trouwdag gegroeid. Elk bruidspaar krijgt daar persoonlijke aandacht.

Door het individualisme en meer mogelijkheden om op velerlei locaties het huwelijk te sluiten, is de plaatselijke kerk en gemeente meer en meer uit het oog verloren. In de kerkdienst vindt alleen de afkondiging en voorbede nog op zondag plaats. Verder neemt de huwelijkscatechese een belangrijke plaats in. Kortom, je ziet dat het allemaal praktische en zakelijke overwegingen zijn.

Principieel is er niets tegen op een huwelijksinzegening op zondagmorgen in de eredienst. Maar of de bruidsparen daar echt op zitten te wachten? Jij, jullie zijn in de afgelopen 31 jaar van mijn ambtelijke loopbaan de eerste(n) die er naar vragen.

Ik hoop je hiermee verhelderend te hebben geantwoord.

Hartelijke groet,
Ds. B. J.  van de Kamp

Ds. B. J. van de Kamp

Ds. B. J. van de Kamp

 • Geboortedatum:
  21-11-1950
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Hierden
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus

Tags in dit artikel:

trouwdiensttrouwen
1 reactie
juni
10-12-2014 / 20:09
u kan toch doordeweeks trouwen en de ds. vragen in /met de hele gemeente om Zijn zegen?op zondag?

dat is er geen poespas extra,alleen saamhorigheid,en u beiden voorin de kerk,net als met dopen.

en geen felicitaties,dan wordt de zondag een soort visite dag.dat doe je maar doordeweeks,op je trouwdag
tis immers Godsdag

Terug in de tijd

Ik heb geen vraag maar wel een opmerking. Ik ben opgegroeid in de reformatorische wereld en weet heel goed waar het over...
geen reacties
03-12-2007
Hoe denkt u over het computergebruik binnen het huwelijk als beide partners elk een eigen account hebben op bijvoorbeeld...
geen reacties
03-12-2013
Als u ziel en lichaam van elkaar scheidt, hoe moet ik dan Gen.2:7 (SV), 1Kor.15:45, Ezech.18:4 verstaan? De ziel is voor...
geen reacties
03-12-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering