Aangifte na aanranding

drs. F.W. den Boef / Geen reacties

23-10-2014, 14:28

Vraag

Misschien een lastige vraag. Maar als iemand je langere tijd heeft gemanipuleerd en aangerand, is het dan bijbels om die persoon aan te klagen bij de Nederlandse rechtbank? Volgens de Bijbel moeten we opkomen voor het recht. Maar ik vraag me af welke acties men in dit geval wel of niet zou mogen of moeten ondernemen? De persoon in kwestie is al meerdere keren op zijn gedrag aangesproken en heeft nooit echt spijt betuigd naar het slachtoffer toe. Het slachtoffer heeft het inmiddels wel kenbaar gemaakt bij de oudsten van de gemeente waar de 'dader' ook kerkt. De dader is uit de gemeente gezet en heeft een optie tot gesprek gekregen, waar hij overigens niet op in gaat. Zou het slachtoffer hem bijbels gezien alsnog moeten of mogen aanklagen bij de rechtbank?


Antwoord

In dit soort vragen zijn verschillende zaken van belang. In de eerste plaats is belang is of het gaat om feiten die volgens de Nederlandse wet (strafrecht) strafbaar zijn. Als het gaat om aanranding, dan lijkt daarover geen discussie mogelijk te zijn. Veel kerken c.q. kerkelijke gemeenschappen hebben een protocol (te vinden op hun website) hoe om te gaan met meldingen van seksueel misbruik. Ook hebben ze vaak een meldpunt seksueel misbruik. Het is zaak om daarvan in eerste instantie gebruik te maken.

In de tweede plaats is van belang of het “grensoverschrijdend gedrag” nog steeds voortduurt of niet. Als het ondanks herhaalde waarschuwingen nog steeds voortduurt, is de dader wel heel brutaal en verdient hij of zij het zonder meer strafrechtelijk vervolgd te worden. “De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs”.

Bijbels gezien bestaat er voor een slachtoffer geen plicht om een dader voor de wereldlijke rechter aan te klagen. Maar wie het doet, doet de dader zeker geen onrecht. Het doen van aangifte sluit m.i. zelfs niet uit dat het slachtoffer de dader zijn wangedrag – op enig moment - vergeeft. Het slachtoffer – of diens wettelijke vertegenwoordiger - zal die afweging om aangifte te doen zelf moeten maken.
 
met vriendelijke groet,
 
Fred den Boef

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

drs. F.W. den Boef

  • Geboortedatum:
    15-06-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Leusden
  • Status:
    Inactief
10 artikelen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik kan hem niet vergeten! Hij is nog elke dag in mijn hoofd. Ik ken hem nu een jaar, maar ik spreek hem haast nooit meer. Hooguit één keer in de maanden of zo. Als ik hem zie, dan is dat wel een hele ...
Geen reacties
23-10-2004
Ik heb retropatellaire chondropathie. Wat zijn hier de gevaren van en waar moet ik nu rekening mee houden?
1 reactie
23-10-2013
Ik ben een (alleenstaande) man. Ik mag geloven dat de Heere Jezus voor mij tussengetreden is bij de Vader. Ik mag belijden dat ik mijn leven niet alleen wil leiden, maar Hem wil volgen. Nu mag ik stee...
2 reacties
23-10-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering