Moeilijk om te bidden

Ds. W. C. Meeuse / 3 reacties

12-07-2014, 13:43

Vraag

Is bidden moeilijk? En zo ja, waarom?


Antwoord

Bidden is erg moeilijk. De discipelen vroegen het aan de Heere: leer ons bidden. En Jezus leerde hen bidden (Luk 11:1). De Heilige Geest wil in ons bidden als wij het niet meer weten.

We zeggen tegen kinderen wel: bidden is praten met God. In bijbelse taal: Gods aangezicht zoeken. En Hij laat zich vinden. In de Bijbel vinden we op verschillende plaatsen een oproep om voortdurend te bidden. Niet alleen onze nood klagen. Maar ook de Heere loven en danken. “Bid zonder ophouden” (1 Thess 5:17). Een afhankelijk leven is ook een biddend leven.

Waarom is bidden nodig? Denk aan het antwoord wat de catechismus geeft (Zondag 45): het is het voornaamste stuk van de dankbaarheid. Dan wordt bidden danken en danken bidden. Ik raad je aan eens een boek je over het gebed te lezen. Aan te bevelen: Ds. F. Bakker “Gebedsgestalten” (De Banier); Andrew Murray “Bidden zonder ophouden” (De Banier); J. C. Ryle “Hoop op God, sla 't oog naar boven” (Den Hertog); J. C. Ryle “Bidt u wel?” (IZB -Amersfoort).

Ds. W. C. Meeuse

Tags in dit artikel:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Lisanne
14-07-2014 / 13:41
Ik wil niets afdoen aan het antwoord, maar toch ook mijn eigen ervaring opschrijven.

Wat mij betreft is bidden helemaal niet moeilijk! Ik vind het heerlijk om mijn hele hart bij God uit te storten. Gewoon alles kunnen zeggen hoe ik het ervaar. God begrijpt het toch wel.. Roep en zeg het liever vanuit je hart, dan dat je een prachtig gebed opzegt..

Natuurlijk zijn er vele richtlijnen in de Bijbel te vinden, is het goed om God eerst te danken en te prijzen, moeten we bidden naar Zijn wil enz. enz., maar daarnaast is het goed om te beseffen dat je gebed niet aan allerlei voorwaarden moet voldoen om het aanvaardbaar te maken voor God.
Misschien is het een idee eens van anderen 'af te luisteren' hoe zij dit doen. Vaak verrijkend!
Antonia
14-07-2014 / 13:54
Ik ben blij dat er een biddende Hogepriester in de hemel is.
Mona
14-07-2014 / 18:07
Ik ben het met Lisanne eens, en tegelijk ook met Antonia.
Want soms is bidden heel makkelijk en heerlijk. En soms is bidden zo moeilijk, dat je het niet meer kunt. Als er dan geen Hogepriester was!
Het is niet alleen moeilijk, of alleen makkelijk.

Terug in de tijd

Binnenkort hopen we te vertrekken voor vakantie naar Tunesië. We staan nu voor de beslissing: wel of niet inenten. Is hier een bijbels antwoord op te geven?
Geen reacties
12-07-2003
Als je oprecht bidt of de Heere Zijn wil door Zijn Woord en Geest bekend wil maken dan zal Hij dat toch altijd doen overeenkomstig Zijn Eigen Woord? Anders zou God liegen en dat doet Hij nooit. Als je...
Geen reacties
12-07-2007
Een aantal jaren geleden heeft God ons uit de wereld geroepen. Van de duisternis, naar het Licht. Een nieuw leven in Christus. En dat geeft een vrede die alle verstand te boven gaat. Maar ook –en als ...
Geen reacties
12-07-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering