Homoseksualiteit afkeuren met de teksten uit Leviticus

Ds. W.N. Middelkoop / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Homoseksualiteit wordt soms afgekeurd door te argumenteren met de teksten uit Leviticus. Echter, waarom gebruiken we juist die teksten om homoseksualiteit af te keuren, terwijl we veel andere teksten uit hetzelfde boek niet meer letterlijk nemen of niet meer van toepassing verklaren?


Antwoord

In jouw vraag zitten eigenlijk twee dingen tegelijk. Allereerst noem jij het voorbeeld hoe mensen denken over homoseksualiteit. Daarnaast geef jij aan dat je de indruk hebt dat mensen nogal selectief omgaan met bijbelteksten.
Om met het laatste te beginnen: Ik denk dat je gelijk hebt dat wij mensen het gevaar lopen de bijbel selectief te lezen. Daarbij zijn we allemaal geneigd om teksten die ons aanspreken of ons te pas komen te benadrukken om teksten en gedeelten die ons niet welgevallig zijn te laten voor wat ze zijn. Jij bemerkt dat bij anderen. Ik denk dat we eerlijk moeten zeggen dat wij allemaal dat gevaar lopen. Dat is dus niet goed. De reformatie heeft ons niet alleen geleerd "sola scriptura" alleen de schrift, maar ook "tota scriptura", geheel de schrift.
Daarnaast kom je met het voorbeeld van homoseksualiteit. Je verwijst naar een tekst in Leviticus. En ik proef uit jouw vraag dat je zo iets hebt van; deze tekst uit Leviticus wil men wel met alle gevolgen voor homoseksuelen, en andere teksten laat men liggen.
Dan moet ik je erop wijzen dat er niet alleen in het O.T verschillende teksten spreken over homoseksualiteit als zonde, maar ook het Nieuwe Testament. Begrijp me goed: Het gaat dan niet om de persoon die een homofiele geaardheid heeft, maar om iemand die zijn geaardheid uitleeft.
Helaas zijn er voorbeelden dat er liefdeloos met zulke mensen in kerkelijke kring wordt omgegaan. Al wijzen we de homoseksuele praktijk af, we hebben in liefde naar de persoon om te zien.
Ik hoop dat ik je hiermee een stuk duidelijk heb gegeven. Anders moet je nog maar eens reageren.

Ds. W. N. Middelkoop

Lees meer artikelen over:

geaardheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W.N. Middelkoop

  • Geboortedatum:
    16-05-1965
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk (Ichthus)
  • Status:
    Inactief
20 artikelen
Ds. W.N. Middelkoop

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Het koor waarop ik zit zingt regelmatig klassieke werken. Helaas merk ik dat we daardoor in een spanningsveld terecht komen. We zijn een christelijk ensemble. We hebben in onze statuten staan dat we a...
Geen reacties
30-11-2006
Ik word niet normaal behandeld door mijn ouders. Ik word vergeleken met mijn broer. Ik kan niks goed doen, zelfs in de kleine dingen. Afspraken bij de huisarts worden zomaar voor mij gemaakt. Al mijn ...
Geen reacties
30-11-2022
Van Messias belijdende Joden kreeg ik een link met een soort bijbelstudies. Zij gebruiken bepaalde studiemethodes om Bijbelstudie te verrichten. Hoe moet ik hier tegenaan kijken? En kunt u misschien m...
1 reactie
30-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering