Verplichte schooldokter

drs. A.J. van den Noort / Geen reacties

03-03-2014, 15:22

Vraag

Je bent als ouder niet verplicht om met je kinderen naar het consultatiebureau te gaan. Hoe zit het met de schooldokter? Het wordt wel verwacht denk ik, maar is het ook verplicht? Ons zoontje staat onder controle bij de kinderarts. De meerwaarde van een bezoek aan de schooldokter zie ik niet. Kunnen we dat beleefd en vriendelijk weigeren?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Ik kan mij je vraag voorstellen, maar ik zou wel het volgende in acht nemen. In Nederland is er al lang een goede basisgezondheidszorg. Hier valt het consultatiebureau, schoolarts etc onder. Het takenpakket van deze artsen/verpleegkundigen is met name ‘preventief’ van aard. Dit houdt in dat er vaccinaties gegeven worden, gezocht wordt naar bijvoorbeeld hartafwijkingen (luisteren met stethoscoop), oogafwijkingen (oogtest met Amsterdamse plaatjes-kaart), gehoorafwijkingen (gehooronderzoek vaak gelijktijdig met hielprik), zeldzame ernstige ziektes (hielprik).

De rest van de gezondheidszorg is met name "reactief" van aard: je komt met een klacht bij een dokter, deze stelt dan aan de hand van klachtenpatroon en eventueel aanvullend onderzoek een diagnose.
 
Als je kind onder behandeling is van de kinderarts zal daar een goede reden voor zijn. Een kinderarts doet over het algemeen het preventieve onderzoek van de schooldokter niet: dus geen oogonderzoek (afwijkend gezichtsvermogen, maar ook bijvoorbeeld het opsporen van een lui oog), bij jongens: onderzoek naar ingedaalde testikels etc.
 
Er bestaat dus een kans dat je (vaak eenvoudig te behandelen) zaken mist. Ik zou daarom adviseren om wel naar de schooldokter te gaan (uiteraard zijn alle preventieve onderzoeken/behandelingen vrijwillig, dus je mag ook vriendelijk/beleefd weigeren).
 
Met vriendelijke groet,
Art van den Noort

Lees meer artikelen over:

dokter
Dit artikel is beantwoord door

drs. A.J. van den Noort

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kampen
  • Status:
    Inactief
42 artikelen
drs. A.J. van den Noort

Bijzonderheden:
Huisarts

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Paul. Ik las vanmorgen in mijn dagboekje Jes. 44: 1-8. Daarboven staat dat dit voor de uitverkorenen onder de Joden is. De Heere zegt daar dat Hij de eerste en de laatste is en allerlei beloft...
Geen reacties
03-03-2011
Mijn vraag is of je als afdelingshoofd van een residentiële instelling ervoor kunt kiezen om in te stemmen met seksuele omgang van de inwonende verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten? Prostitut...
Geen reacties
03-03-2004
Als je een gekantelde baarmoeder hebt. Is het dan moeilijker om zwanger te raken?
Geen reacties
03-03-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering