Bidden voor Europees Parlement

Ds. G. Kater / 1 reactie

27-02-2014, 14:10

Vraag

In onze HHG word iedere zondag gebeden voor onze overheid. Ook in andere kerken hoor ik dat vaak. Wat mij opvalt is dat er altijd voor de lokale, provinciale en landelijke volksvertegenwoordigers word gebeden. Ik heb nog nooit gehoord dat er werd gebeden voor het Europees Parlement. Hoe komt dit? Zij zijn toch onze wettige overheid? In het Europees Parlement zijn toch ook heel veel volksvertegenwoordigers die dagelijks gebed nodig hebben? Juist daar worden enorm veel wetten en regels voor ons gemaakt. Het lijkt me ook dat met name onze christelijke parlementariërs hierdoor wel eens teleurgesteld zullen zijn. Betrokkenheid van hun achterban is toch belangrijk?


Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Inderdaad, het Europees Parlement behoort bijbels gezien ook tot onze wettige overheid. Dat betekent dat wij bijbels gezien geroepen zijn om hier voorbede voor te doen binnen de christelijke gemeente, zie 1 Tim. 2:1-2. Voorbede voor het Europees Parlement in het algemeen, én voor alle christelijke parlementariërs daarin in het bijzonder. Het is vooral voor de laatstgenoemden erg belangrijk dat hun achterban betrokken is bij hun werk, én voorbede voor hen doet.
 
Hoe vaak er in het openbare gebed in kerkelijke gemeenten daadwerkelijk voorbede voor het Europees Parlement gedaan wordt is voor mij moeilijk in te schatten. Maar ik denk dat je constatering voor jouw plaatselijke gemeente vrijwel algemeen geldt, persoonlijk moet ik in ieder geval bekennen er ook nauwelijks bij stil te staan. Waarschijnlijk staat het Europees Parlement voor veel mensen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk op grote afstand, en is dat de reden hiervoor.

Maar dat neemt niet weg dat het Europees Parlement evenzeer ons gebed nodig heeft als de plaatselijke, provinciale en landelijke overheid in ons land. Bedankt daarom voor deze goede, opscherpende vraag.
 
Met hartelijke groet,
Ds. G. Kater

Tags in dit artikel:

biddenpolitiek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. G. Kater

  • Geboortedatum:
    10-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Arnemuiden
  • Status:
    Actief
50 artikelen
Ds. G. Kater

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
drernie
27-02-2014 / 17:08
En waarom niet bidden voor de VN? Zo kan je een hele dag vullen met gebed, wat praktisch alleen kan in een klooster.

Terug in de tijd

Wat is het verschil tussen betrouwen en vertrouwen?
Geen reacties
27-02-2008
Twee weken geleden heb ik besloten psychische hulpverlening te zoeken. Al langere tijd heb ik last van negatieve stemmingswisselingen en eetproblemen en na heel lang twijfelen heb ik de stap gezet (bi...
Geen reacties
27-02-2019
Iemand stelde mij deze vragen over Gods recht. Maar ik weet er niet goed raad mee. Wat betekenen deze uitdrukkingen: "Krijgt Zijn recht als deugd meer betekenis - buigen onder het recht - de Middelaar...
3 reacties
27-02-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering