Twistgierig

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

06-11-2013, 16:00

Vraag

Ik heb een vraag over 1 Korinthe 11:16. Kunt u mij deze regel uitleggen? De verzen 11:1-11:15 snap ik, maar de laatste zin (11:16) niet.


Antwoord

De tekst: “Doch indien iemand schijnt twistgierig te zijn, wij hebben zulke gewoonte niet, noch de gemeenten Gods.”

Er wordt wel eens opgemerkt dat Paulus met deze woorden bedoelt dat het een middelmatige zaak is, waar we ons niet zo druk over behoeven te maken. Dat het in de eerste verzen alleen maar zou gaan om wat uitwendigheden in de christelijke gemeenten. Met andere woorden: het zou om bijzaken gaan die niets met de hoofdzaak van het christen zijn te maken heeft.

Een ander denkt dat Paulus bedoeld te zeggen: het is niet zo belangrijk hoe je er uitziet in gewaad, daad en gepraat als je maar naar de kerk gaat. Belangrijkste is dat iemand er is en zit onder Gods Woord. Onbelangrijk hoe iemand er dan uitziet, God ziet het hart aan.

In deze zin worden over het algemeen deze woorden uitgelegd. Ik wil dat met de kanttekeningen van de Statenvertaling bestrijden en luisteren wat zij er over geschreven hebben.

Bij “twistgierig” staat: “Of, twist lief te hebben; dat is, die tegen deze zaak en redenen nog veel zou willen twisten, met hem willen wij niet verder twisten.”

“Wij hebben zulke gewoonten niet.” Hier staat bij: “Namelijk om te twisten over zaken, die zo klaar en bekend zijn.”

“Noch de gemeenten Gods.” Kant.: “Welker voorbeeld of gebruik in zulke zaken men heilig behoort te volgen.”

Er is veel vrijpostigheid nodig om deze zuivere uitleg te bestrijden of ze voor tijdgebonden te verklaren. Vergeten we niet: waar de vorm ontbreekt is het wezen er ook niet.

Hopelijk dat het u wat duidelijker is geworden en sluit me graag aan bij de woorden van de apostel en de verklaring van de kanttekening.
 
Hartelijke groeten,
Ds. J. D. Heikamp

Lees meer artikelen over:

hoofdbedekkingKorinthe
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Geachte dr. H. van den Belt. Op de website van de Maranathakerk in Rotterdam beluisterde ik een preek van u over Psalm 139. Daarin gaf u aan dat er gedeelten zijn in de Schrift die niet normatief zijn...
1 reactie
06-11-2009
Al je zonden in de zee van eeuwige vergetelheid! Is dit nu een Bijbelse tekst, want ik kan het helaas nergens in Gods Woord vinden. Of komt dit omdat je het wel eens vanaf de kansel hoort?
Geen reacties
06-11-2006
U kent het denk ik wel, Limewire, Kazaa en Morpheus bijvoorbeeld. Nu las ik ergens als je daar je muziek vandaan haalt, dat dat stelen is. Wat is daar de reden voor? Ze bieden het toch aan? Ik haal ze...
Geen reacties
06-11-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering