Eeuwig levend lidmaat

Redactie Refoweb / 2 reacties

11-07-2013, 12:16

Vraag

Aan ds C. Harinck. Ik las een preek van u over de HC en wel: "Ik geloof in één heilige algemene christelijke kerk, ik geloof de vergeving van mijn zonden" enz. In uw preek las ik dat ik ja mag zeggen op "dat ik een levend lidmaat ben en dit eeuwig zal blijven." Ik worstel hier mee. Ik merk dat ik heel blij werd als ik dat toch eens zou mogen zeggen. Anderzijds heb ik nog zoveel last van preken in een bepaald kerkverband, waardoor ik zo verwrongen gedachten heb gekregen hierover. Ik heb jaren één weg horen preken die God met Zijn kinderen gaat door de Heilige Geest. En als ik mijzelf daar aan toets is er altijd onzekerheid: het ene herken ik wel, het ander niet, en zo bleef ik in een diepe moedeloosheid jaar in, jaar uit, met altijd de opdracht in de kerk als slot van de preek: bid maar meer, bid maar harder, bid maar ernstiger, bid maar serieuzer, gemeender etc. Ik voelde me altijd zo op mijzelf teruggeworpen en ik voldeed nooit, tot ik in de weg van Gods voorzienigheid in een andere gemeente kwam. Daar staat het aanbod van Gods genade meer centraal, en Christus. Daar ging geleidelijk aan de diepe moedeloosheid weg en kreeg ik weer hoop. Blijdschap, uitzicht en verwachting. Als ik dan hoor: Zeg maar "ja", dat ik een levend lidmaat ben en dit eeuwig zal blijven, dan giert de angst weer door mij heen en raak ik weer gebonden door die oude prediking. Dan zegt satan meteen: je kent het niet zoals Gods volk het kent, terwijl ik tegelijkertijd zo graag er "amen" op zou willen zeggen. Hoe nu verder? Hebt u raad? Kortom zo'n worsteling over de toe-eigening van het heil.


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2357 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Boaz
11-07-2013 / 13:13
Fijn dat er wordt doorverwezen naar het prima antwoord van evangelist Dooijeweert. Lees dat goed door, en vooral: bestudeer je Bijbel. Daar kom ik bovengenoemde theologie niet tegen.
jsml
11-07-2013 / 22:01
Beste vraagsteller/ -ster,
Je zegt: "Dan zegt satan meteen: je kent het niet zoals Gods volk het kent, terwijl ik tegelijkertijd zo graag er "amen" op zou willen zeggen."
Kan het ook zo zijn dat het je eigen hart is die zegt "Je kent het niet zoals Gods volk het kent", terwijl God het is die het verlangen in je hart legt om er "amen" op te zeggen? Omdat Hij je behoud op het oog heeft... ??
En bovendien, niet elk kind is even ver in de opvoeding toch? Dus als er eens íets is wat jij niet kent en een ander kind wel, wat zegt dat over het feit of jullie beiden kinderen van dezelfde Vader zijn?

Van harte Gods Vaderlijke zegen toegewenst.....

Terug in de tijd

Mag ik Alie Hoek-van Kooten een compliment geven voor haar korte en bondige antwoorden? Ze geeft echt antwoord op de vraag en draait er niet om heen en doet dat zonder 'preek'.
Geen reacties
11-07-2008
Aan een HHK-dominee. Ik ben een jonge getrouwde vrouw met kinderen. Mijn man en ik verkeren in nood. Wij zijn lid van de Ger. Gem. en ervaren een grote geestelijke duisternis in dit kerkverband. Wij h...
2 reacties
11-07-2012
Wat is de Bijbelse lijn wat betreft vrouwelijke ouderlingen en diakenen in de kerk?
6 reacties
11-07-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering