Vertaling rib van Adam

Ds. P. J. den Admirant / 2 reacties

01-07-2013, 09:56

Vraag

In Genesis 2 wordt er beschreven dat Eva uit de rib van Adam is gemaakt. Het Hebreeuwse woord "tsela" is hier vertaald door "rib", maar alleen in Genesis 2 is dit woord voor "rib" vertaald. In de rest van de Bijbel wordt het woord "tsela" anders vertaald. Ik zie dat het woord "tsela" ook word gebruikt om de zijden van de ark, de Tabernakel en het altaar te beschrijven in Exodus en ook verderop in de Bijbel word het anders vertaald dan "rib". De Griekse versie gebruikt "borstvlies" als vertaling. De Latijnse vulgaat vertaald met "zijde" of "de flank". Dan blijft het nog de vraag waarom de vertalers gekozen hebben voor "rib" in plaats van "zijde". Ook de Delftse Bijbel uit 1477 en de Deux-Aesbijbel uit 1562 vertalen het met "rib". Dat moet toch ergens vandaan komen? Heeft het wellicht te maken met het fictieve verhaal dat vrouwen een rib meer hebben dan mannen, verspreid door Claudius Galenus tot aan de 16e eeuw en ontkracht door de ontleedkundige Andreas Vesalius? Alhoewel ik mij niet kan voorstellen dat de Godvruchtige vertalers dit overgenomen zouden hebben. Heeft u enig idee waar de vertaling van "tsele" door "rib" vandaan komt?

ADVERTORIAL

De Bijbel in 1 dag lezen

God zegt dat we Zijn Woord moeten kennen. Met het gratis E-book ‘De Bijbel in 1 dag’ wordt dat een stuk makkelijker! Het is geen vervanging van de Bijbel, maar wel de ultieme aanvulling.

De Bijbel in 1 dag lezen

Antwoord

Het antwoord op je vraag lijkt mij heel eenvoudig: door het woordenboek dat ze gebruikt hebben. Een ander antwoord lijkt me niet mogelijk. Het fictieve verhaal dat de vrouw een rib meer heeft dan de man was gebaseerd op het bijbelverhaal en niet andersom, dat de vertalers vanwege dit verhaal het woord met rib hebben vertaald.

Nu lijkt mijn antwoord wel erg eenvoudig. Helaas heb ik geen woordenboek Hebreeuw-Nederlands in bezit uit de tijd van de Delftse Bijbel en de Statenvertaling. Maar ik heb wel naast een hedendaagse woordenboek Hebreeuw-Nederlands (waar het woord tsela ook o.a. door rib vertaald wordt), een Hebreeuws-Engels woordenboek bedoeld bij het gebruik van de vertaling van de Joodse Talmoed. In deze latere Joodse geschriften wordt het woord tsela meerdere keren gebruikt om het woord rib aan te geven. In de Joodse Tamoed komt het volgende zinnetje voor: zolang hij nog Adam was, was hij in harmonie met zichzelf, maar toen zijn rib van hem weggenomen was, had hij kennis (van goed en kwaad). Daarop baseer ik dus mijn antwoord: het woordenboek en de Joodse traditie.

Ds. P. J. den Admirant

Ds. P. J. den Admirant

Ds. P. J. den Admirant

 • Geboortedatum:
  05-12-1954
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Apeldoorn
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  In 2020 met emeritaat.

Tags in dit artikel:

Adam
2 reacties
Boaz
01-07-2013 / 10:15
Het Hebreeuwse woord 'tsela' betekent ook gewoon rib, en inderdaad vinden we het woord ook terug bij de tabernakel. 'TSela' het is namelijk iets dat net als de rib steun geeft.
dkw
01-07-2013 / 12:31
@Boaz,
Dit woord komt best wel vaak voor in de bijbel, en is slechts 1x met rib vertaald, de rest met "zijde".
Hoe verklaar je dat dan?

Terug in de tijd

Aan iemand die betrokken is bij de Herziene Statenvertaling. Vandaag las ik in de krant (RD 24-6) dat er een HSV-studieb...
geen reacties
01-07-2014
Kunt u mij vertellen waarom zoveel ouderen binnen onze gemeente (Ger. Gem.) zo vaak negatief praten over de Ger. Gem. in...
geen reacties
01-07-2006
Wat is de reden dat in de (Oud) Gereformeerde Gemeenten de schriftlezing en de wet/geloofsbelijdenis door een ouderling ...
5 reacties
02-07-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering