Christus' menselijke natuur

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

27-04-2013, 11:16

Vraag

Christus, waarachtig God en waarachtig Mens. Waarom staat dan in vr. en antw 48 v/d Catechismus mens of mensheid niet met een hoofdletter M? Ik vind dit verwarrend. Als het in de Bijbel gaat over Zijn geboorte, staat Kindeken wel met een hoofdletter. Heeft de opgestane Christus, waarachtig God en waarachtig Mens, tevens een menselijke (Menselijke) ziel? Vr. 48: "Maar zo de mensheid niet overal is waar de Godheid is, worden dan de twee naturen in Christus niet van elkander gescheiden?" Antw. "Ganselijk niet; want dewijl de Godheid door niets kan ingesloten worden en overaltegenwoordig is (a), zo moet volgen, dat zij wel buiten haar aangenomen mensheid is (b), en nochtans niettemin ook in haar is en persoonlijk met haar verenigd blijft."


Antwoord

Er wordt in dit antwoord van de Catechismus gesproken over Christus' menselijke natuur. Hij is ons in alle dingen gelijk geworden, uitgenomen de zonden. Dat betekent dat Hij als echt mens een ziel en een lichaam heeft omdat wij mensen ook een ziel en lichaam hebben en beiden gered moeten worden van de de dood willen wij het eigendom van de Heere Jezus kunnen zijn naar ziel en lichaam (HC Zondag 1). De Statenvertaling heeft er voor gekozen om Kindeken met een hoofdletter weer te geven (Lukas 2). De King James Version doet dat niet. Het gaat immers over Hem als mens. Een punt ervan maken lijkt mij niet zinvol.

Ds. A. J. Schalkoort

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
213 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan iemand van Ger. Gem. Is toevlucht nemen tot het Bloed (toevlucht nemen tot Jezus) hetzelfde als gebruik maken van de Voorspraak? Soms moeilijk te begrijpen vanuit de preek.
Geen reacties
27-04-2016
In de Bijbel (Romeinen 13) staat dat God de overheid heeft aangesteld om het kwade te bestraffen. Tevens is het een bijbelse notie dat God niet dubbel straft. Betekent dat, dat wanneer iemand voor een...
Geen reacties
27-04-2015
In de apostolische geloofsbelijdenis/twaalf artikelen staat dat de Heere Jezus is gekruisigd, gestorven en begraven en nedergedaald is ter helle. Wat wordt er toch bedoeld met "nedergedaald ter helle"...
Geen reacties
27-04-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering