Leven na de dood in het Oude Testament

Ds. N.P.J. Kleiberg / Geen reacties

05-03-2003, 00:00

Vraag

Ik vraag me af of het geloof in "leven na de dood, eeuwig leven, eeuwige dood" iets is van het Nieuwe Testament. Waar zijn in het Oude Testament duidelijke passages hierover te vinden?


Antwoord

Vooropgesteld dat we in het Oude Testament niets zouden lezen over het leven na de dood, wil dat nog niet zeggen dat er geen rekening mee gehouden is. We merken, dat bepaalde dingen steeds duidelijker worden naar gelang de komst van Christus steeds dichter bij komt. Dan spreken de profeten steeds duidelijker en openlijker van Zijn komst dan bijvoorbeeld in het begin van de Bijbel. En evenzo worden er in het Nieuwe Testament zaken steeds duidelijker verklaard, die in het Oude Testament meer of minder verborgen waren.

Toch vind je de gedachte aan eeuwig leven in het Oude Testament veelvuldig terug, al zijn de woorden al zodanig niet gebruikt. Ik denk bijvoorbeeld aan de geschiedenis van David met Bathseba. En als dan Nathan komt om het oordeel aan te zeggen en David in de schuld komt, maar ondanks dat zijn kind uit dit overspel geboren moet sterven. Dan zegt David, dat het kind niet tot hem zal wederkeren, maar hij wel tot het kind zal gaan. Daar spreekt David uit, dat hij mag weten, dat zijn kind eeuwig leeft en dat hij dat straks ook zal hebben.

Maar we verwijzen je naar andere Bijbelteksten waarin die verwachting mag doorklinken o.a. Genesis 3 vs. 22, Jesaja 25 vs. 8, Job 19 vs. 26, Micha 4 vs. 5. Maar vooral in de Psalmen horen wij die verwachting doorklinken: Ps. 22 vs. 27, 10 vs. 16, 45 vs. 7 en 18, 48 vs. 15, 52 vs. 10. Hier staan dan de twee woorden die in het Oude Testament gebruikt zijn en met eeuwig, eeuwiglijk, altoos. Dat geeft de lange duur in de tijd, maar juist ook in de eeuwigheid aan.

Ook voor hen is Christus het Leven. Waarom zij Hem van verre hebben mogen zien en hebben omhelsd. En nu mag hun troost zijn ook in het Oude Testament, wat vraag en antwoord 1 en 58 van de Heid. Cat. zegt. Is dat ook jouw troost?

Ds. N. P. J. Kleiberg

Lees meer artikelen over:

eeuwigheidOude Testament
Dit artikel is beantwoord door

Ds. N.P.J. Kleiberg

  • Geboortedatum:
    03-05-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Achterberg
  • Status:
    Actief
78 artikelen
Ds. N.P.J. Kleiberg

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ten eerste wil ik zeggen dat ik dit een fantastische site vind. Het is fijn om hier je vragen anoniem te mogen stellen. Hierbij mijn vraag: Ik heb ooit een anti-conceptiepil ingenomen. Is dit abortus?...
Geen reacties
05-03-2010
Hoe vertelt iemand dat hij of zij is misbruikt door een persoon uit zijn of haar familie (incest)? Welke verschillende manieren zijn er hoe mensen dit openbaar maken?
8 reacties
05-03-2024
Waarom heeft een boek van John Piper de titel “spectaculaire zonden”?
4 reacties
05-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering