Als moeder voorgaan in gebed

Ds. N.P.J. Kleiberg / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Ik vraag me al een tijdje af of je als moeder van drie kinderen van 15, 12, 8 jaar mag voorgaan in gebed vóór en na het eten? Mijn man is niet kerkelijk maar steunt mij wel in de opvoeding van de kinderen, maar weigert zelf hardop te bidden. Momenteel maak ik gebruik van een formuliergebed, maar af en toe voel ik zo de behoefte om in mijn eigen woorden alles aan de Heere voor te leggen! In de bijbel staat toch dat een vrouw zich aan de man hoort te onderwerpen? Ik weet echt niet wat ik hier mee aan moet. Kunt u mij helpen? (Na een tijd in de wereld te hebben geleefd, terwijl ik bekeerde ouders had heeft de Heere me weer teruggebracht naar de kerk, Ger. Gem.)


Antwoord

De Bijbel geeft ons in een normale situatie te verstaan, hoe in een gezin ook alles ordelijk heeft te gaan. Dan is de man de priester in het gezin en staat de vrouw hem in alle dingen bij. In een situatie die anders is, wil dat niet zeggen dat de vrouw zich erbij neer moet leggen en in huis moet zwijgen.

In de eerste plaats zal daar de binnenkamer zijn, waar een vrouw haar nood en zorgen voor de HEERE mag brengen. Maar naar haar kinderen toe mag zij als een profetes hen leren. En dan is er niets op tegen om met de kinderen (in het bijzijn van haar man, als hij dit niet wil doen) in het gebed tot de HEERE te naderen.

Trouwens in elk gezin kan de vraag gesteld worden: wie heeft de kinderen het eerste gebedje geleerd? Van wie hebben de kinderen in hun jonge jaren de eerste beginselen vanuit het Woord Gods gehoord? Dat was in het Oude Testament al zo: Hanna bleef thuis met Samuël om het ventje te leren.

Als de HEERE zo van dwaalwegen heeft teruggebracht, zult u dan niet tot zegen mogen zijn van uw kinderen? En zullen de uitgesproken gebeden door de HEERE niet gebruikt kunnen worden om het hart van uw man te breken?

Beste mevrouw, neem in deze zaken vrijmoedig het "heft" in handen, biddende om de zegen des HEEREN, opdat het zal zijn tot heil van uw hele gezin en tot grootmaking van Gods Naam.

Ds. N. P. J. Kleiberg

Tags in dit artikel:

biddenpositie van vrouw
Dit artikel is beantwoord door

Ds. N.P.J. Kleiberg

  • Geboortedatum:
    03-05-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Achterberg
  • Status:
    Actief
78 artikelen
Ds. N.P.J. Kleiberg

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Onze moeder van 78 kan eigenlijk in de nacht niet meer alleen zijn. Ze heeft erg veel pijn en is soms verward. Is er in reformatorische kring zoiets als een vrijwilligersorganisatie die bij mensen wil...
Geen reacties
30-11-2021
De laatste tijd maak ik geregeld mee dat kaarten, mail en sms'jes niet aankomen. Nu hebben deze kaarten, mailtjes en sms'jes een bemoedigende boodschap. De mensen die ik schreef per kaart/mail en sms ...
1 reactie
30-11-2010
Mijn vriend, die reeds eerder tweemaal gescheiden is van twee verschillende vrouwen en nu met een derde vrouw -die in verwachting is- wil trouwen, vraagt mij of ik zijn getuige wilt zijn op hun trouwd...
1 reactie
30-11-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering