Financiën evangelisatie

Ds. J.D. Heikamp / geen reacties

16-04-2012, 12:27

Vraag

Mijn vraag is of een evangelisatie financieel zelfstandig is of dat zij structureel financieel ondersteund wordt door de moederkerk? Zo ja, is dat dan geen vorm van rechtsongelijkheid tegenover kleine zelfstandige gemeenten?

Antwoord

Ik neem aan dat u bedoelt te vragen hoe de evangelisatieposten aan geld komen om hun werk te doen. Daar is geen eensluidend antwoord op, want het kan uitgaan van een plaatselijke kerk die de noodzaak inziet om evangelisatiewerk te gaan doen in hun  stad. Wanneer dat een kleine gemeente is begrijpen we dat zij de kosten (b.v. het aantrekken van een evangelist) niet op kunnen brengen. Zij vragen aan de kerkelijke instanties, denk aan classis en synode, om een evangelisatiepost te mogen starten. Bij toestemming worden zij, indien nodig, hierin financieel ondersteund. Dat heeft niets met rechtsongelijkheid t. o. kleine gemeenten te maken. Over het algemeen kunnen die zich financieel goed redden. Wanneer zij een predikant moeten onderhouden en dat gaat niet meer, dan worden zij ook financieel geholpen vanuit de moederkerk. Vandaar dat er jaarlijks collecten worden gehouden voor zogenaamde noodlijdende gemeenten.

Een andere kwestie zijn de evangelisatieverenigingen, in hoofdzaak binnen de HHK. Enkele bestaan nog. Anderen hebben kerkelijk onderdak gevonden en de ambten aanvaard. Die er nog zijn vragen sprekers uit de HHK, althans in meerderheid.

Omdat de evangelisaties buiten de moederkerk vallen ontvangen zij van haar geen geldelijke steun. Ik neem aan dat u deze invulling niet geeft aan het woord evangelisatie.

Doe maar een extra gift in de collectezak voor het evangelisatiewerk. Die daar met gulle hand aan geven vergeten hun kleine zelfstandige gemeenten niet in hun offervaardigheid. De Heere heeft de blijmoedige gever lief.

Hartelijk gegroet,
Ds. J. D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

 • Geboortedatum:
  09-11-1939
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Staphorst
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus

  website: http://dsheikamp.refoweb.nl

Tags in dit artikel:

evangelisatie
geen reacties

Terug in de tijd

Ik verwonder mij regelmatig over de keuze van de ouderlingen voor de preken die ze lezen. Ik hoor zelden preken lezen va...
geen reacties
16-04-2009
Wij zijn als echtpaar zeven jaar getrouwd. We hebben het goed met elkaar. Nu hebben wij misschien een rare vraag, maar i...
geen reacties
16-04-2005
Ik heb mijn schaamhaar enkele keren bij mijn bikinilijn bij geschoren, maar nu is het zo dat mijn schaamhaar ook op mijn...
geen reacties
16-04-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering