Opleiding ouderlingen

Ds. H. Paul / 1 reactie

13-03-2012, 13:49

Vraag

Waarom hoeven ouderlingen geen kerkelijke opleidingen te volgen? Ze hebben immers een zeer verantwoordelijke taak? Zeker binnen de Ger. Gem. Ook m.b.t. de omgang met mensen en het onderwijzen in de leer van de zaligheid!


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
Het wezenlijke onderscheid tussen het ambt van een predikant en van een ouderling is: het ambt van een predikant is een leerambt en is voor het leven. Dan is er een goede opleiding nodig. Van een ouderling is het een tijdelijk ambt en alleen een regeerambt.
 
Dat in het laatste geval ouderlingen soms lang dienen en hun ambt met zich meebrengt dat ze catechisaties moet geven enz. is vanwege het tekort aan predikanten. Daarom worden allerlei extra ambtsdragersbijeenkomsten gehouden om hen bij te scholen. En hebben ze ook de verantwoordelijkheid zelf zich allerlei benodigde kennis te verwerven.
 
Maar ouderlingen hebben hun eigen werk en hun gezin. Het ambt kan geen dagtaak zijn. Dus kan er ook maar een beperkte scholing zijn. Daarom hebben ze met de predikanten het gebed van de gemeente nodig om de wijsheid die onmisbaar is te verkrijgen.
 
Hartelijk gegroet,
Ds. H. Paul

Lees meer artikelen over:

ambtambtsdragerouderling
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
jslabbekoorn
17-03-2012 / 18:32
Al ben ik het wel met ds. Paul eens, toch is het m.i. een nodige zaak dat ouderlingen goed onderlegd zijn. Ze zouden toch minstens een opleiding als bijv. de cursus godsdienstonderwijs moeten hebben. Als ik bijv. 'de Redelijke godsdienst' van Brakel lees over de roeping van een predikant en ouderling, zit daar wezenlijk weinig verschil in. Het blijkt in de praktijk toch anders te gaan.

Terug in de tijd

Bij ons in de gemeente is het de gewoonte dat mannen staan tijdens het bidden. Maar nu viel mij op dat dit niet gebeurt tijdens het uitspreken van het votum en de groet. Dit is toch eigenlijk ook een ...
Geen reacties
13-03-2010
Ik ben een getrouwde vrouw van 35. Alleen mis ik veel in onze relatie. Mijn man en ik hebben al bijna drie jaar geen seks meer. Voorheen hadden we ook niet zo heel veel seks en vond m'n man het fijn o...
6 reacties
13-03-2017
Nu ik “Religieuze gevoelens” van Jonathan Edwards aan het lezen ben, begin ik me wel wat af te vragen. Het boek is alom geprezen en toch vraag ik me af of Edwards niet wat wettisch met ware gevoelens ...
Geen reacties
13-03-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering