Oorproblemen

dr. NN / 1 reactie

21-11-2011, 09:24

Vraag

Ik (24) heb als klein kind vanaf m'n eerste levensjaar veel oorproblemen gehad met ontstekingen etc. Was veel aan de antibiotica. Ik dronk toen ook veel (warme) melk en moest daarmee stoppen, omdat dit de klachten (door bacteriën) alleen maar verergerde. Heb op gegeven moment ook buisjes gekregen. Drink alweer jaren melk, zonder oorproblemen. Na mijn zesde jaar heb ik geen oorproblemen meer gehad. Maar af en toe heb ik een kloppend gevoel in m'n oor (vervelend gevoel)... en vraag me af of dit toch nog niet te maken heeft met mijn klachten van vroeger. En verder ook een vraag of dat kloppende gevoel kan verminderen door geen melk te drinken.


Antwoord

Beste vragensteller,

Kinderen met een koemelkallergie schijnen wat vaker last te hebben van oorontsteking. Voor zover we weten is dat niet het gevolg van de melk zelf, maar van de algemene aanleg tot allergie. Ook het idee dat melk slijmvorming veroorzaakt berust niet op wetenschappelijke gegevens.

Of het kloppen in je oor veroorzaakt wordt door een (lichte) oorontsteking is van afstand niet te beoordelen. Misschien wil de huisarts een keer in je oren kijken in een periode dat je daar last van hebt, dan weet je het zeker.

Kinderen hebben vaker oorontsteking omdat bij hen de buis van Eustachius, die het binnenoor met de neusholte verbindt, nog tamelijk smal is. Als door een verkoudheid, zwemmen, allergie, enz. het slijmvlies van de neus opzwelt, kan het binnenoor niet goed meer belucht worden. Daardoor kan er een onderdruk onstaan, waardoor zich in het binnenoor vocht ophoopt, dat weer een broedplaats kan worden voor bacteriën. Vanaf de leeftijd van 7 jaar is de buis van Eustachius meestal wijd genoeg om geen problemen meer te geven, maar ook bij volwassenen kan door een verkoudheid of allergie de neus zo verstopt zijn, dat de verbinding geblokkeerd is.

Het beste dat je voor je oren kunt doen, is bij elke verkoudheid of neusverstopping met zout water of afslinkende neusdruppels je neus te spoelen, zodat de doorgang zo vrij mogelijk blijft. Stoppen met roken. Ook het kauwen van kauwgom met xylitol zou het aantal oorontstekingen verminderen, zowel door de kauwbeweging als door de licht antibacteriele werking van xylitol.

Met vriendelijke groet,
Dr. NN

Lees meer artikelen over:

melkoren
Dit artikel is beantwoord door

dr. NN

  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Status:
    Inactief
15 artikelen

Bijzonderheden:
Dokter NN geeft er de voorkeur aan om anoniem te blijven. Gegevens zijn bekend bij de redactie.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
louis2
21-11-2011 / 22:34
Ik herken dit gevoel, ik heb echter wel nog steeds last van mijn oren. Volgens mijn kno arts kwam dit ook daardoor.
Als je wilt, kan ik je via de mail wel uitleg geven over mijn situatie. Wel heb ik ook last van het dichtzitten van mijn oor.

Terug in de tijd

Geachte dominee Veldhuizen, Naar aan leiding van uw antwoord wil ik u op de site van stichting-promise.nl wijzen. Ik zal niet zeggen dat zij alle wijsheid in pacht heeft, maar meer terughoudendheid...
Geen reacties
21-11-2003
Omdat we goed rentmeesterschap over de aarde dienen na te streven zijn wij bewust bezig met het milieu. Wij eten zoveel mogelijk biologisch, kweken zelf groente en eten geen vlees of vis. We eten dus ...
3 reacties
21-11-2019
Over een paar maanden hopen mijn vriend en ik te gaan trouwen na 3 jaar verkering. We zien ontzettend naar de dag uit en we leven er ook echt samen naar toe. Alleen ik vind het moeilijk om me te geven...
3 reacties
21-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering