Teruggeleid worden in het paradijs

Ds. W. Pieters / 6 reacties

11-11-2011, 14:04

Vraag

Er wordt vaak gezegd dat we teruggeleid moet worden in het paradijs: we moeten inleven dat wij ook dezelfde keus als Adam gemaakt zouden hebben.Toch vraag ik me af of je dat wel zo kunt stellen. Adam had toen een vrije wil en die zouden wij dus ook gehad hebben; dan kun je toch niet zeker weten of wij ook van die boom zouden gegeten hebben? Overigens belijd ik van harte dat we nu geen vrije wil meer hebben en dat onze natuur helemaal verdorven is!


Antwoord

De uitdrukking "teruggeleid worden naar het paradijs" vinden wij niet in de Bijbel. In Gods Woord wordt bijna nooit terugverwezen naar het droevige gebeuren dat in Genesis 3 staat beschreven. Wanneer iemand die uitdrukking gebruikt, zal hij het wel goed bedoelen, maar het is van groot belang dat hij zijn bedoeling ermee ook uitlegt. Ik gebruik de uitdrukking niet.

De vraagsteller belijdt verder dat wij geen vrije wil meer hebben en dat onze natuur helemaal verdorven is. Het laatste lezen we in de Heidelbergse Catechismus en is op Gods Woord gegrond. Maar dat we geen vrije wil hebben, is nog de vraag. We kiezen namelijk honderden keren per dag vrijwillig. Alleen, we kiezen niet zó dat het God behaagt: we kiezen voor onszelf, de gehoorzaamheid aan satan en de weg van de zonde. Maar wel met een vrije wil!

Ds. W. Pieters

Tags in dit artikel:

Adamparadijszondeval
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. Pieters

  • Geboortedatum:
    27-06-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Elspeet
  • Status:
    Actief
259 artikelen
Ds. W. Pieters

Bijzonderheden:

website: dspieters.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
6 reacties
1a2b3c
11-11-2011 / 15:23
Als we geen vrije wil zouden hebben hoe zou er dan tegen de ongelovigen gezegd kunnen worden: gaat weg van Mij, gij hebt niet gewild!
Liesel
11-11-2011 / 16:25
Omdat we in het paradijs de verkeerde kant al gekozen hebben. Toen hebben we al niet gewild.
1a2b3c
11-11-2011 / 17:01
Sorry hoor, maar daar gaat het echt niet over als ongelovigen te horen krijgen: gij hebt niet gewild.
Dan gaat het over het verwerpen van Jezus.
plderoos
11-11-2011 / 21:38
klopt! En dit staat er ook: "Handelingen 13:48 Als nu de heidenen dit hoorden, verblijdden zij zich, en prezen het Woord des Heeren; en er geloofden zovelen, als er geordineerd waren tot het eeuwige leven". En dus geloof ik dat ook.
Wiepie
11-11-2011 / 21:47
"alleen, we kiezen niet zó dat het God behaagt"

Dat we geneigd zijn het kwade te kiezen doordat onze zondige natuur zo in ons verankerd zit is absoluut waar, maar dat we enkel geneigd zijn hetgeen te kiezen wat God niet behaagt lijkt mij niet te kloppen. Om maar 1 van de vele voorbeelden te kiezen: "Kiest heden wie gij dienen zult!" Is dit dan zomaar een loze oproep omdat we toch niet kunnen kiezen?
Ik las laatst een zin die de ernst van het ontkennen van de vrije wil perfect verwoord: "Zonder vrije wil is iemand een dode die de wereld al heeft verlaten en op een plaats is waar geen proces van bekering naar God is." Volgens mij is het ontkennen van de vrije wil/het niet anders te kunnen kiezen dan het kwade DE grote oorzaak binnen de Ger. gezindte dan men nooit echte geloofszekerheid heeft...
1a2b3c
15-11-2011 / 13:24
-Er wordt vaak gezegd dat we teruggeleid moet worden in het paradijs: we moeten inleven dat wij ook dezelfde keus als Adam gemaakt zouden hebben...

Er wordt in dat verband ook vaak gezegd dat wij in Adam gezondigd hebben, terwijl het eerder andersom is: Adam zondigt in ons omdat wij zijn zondige natuur hebben geërfd en hij verantwoordelijk was voor zijn nageslacht.
Uiteraard zijn we zelf verantwoordelijk voor onze eigen zonden.

Terug in de tijd

Wat moet je doen als iemand je een anonieme brief schrijft? Direct weggooien of lezen? Ik raak er elke keer helemaal van streek van, want ik weet wel wie deze brieven aan mij stuurt. Moet ik er op rea...
3 reacties
11-11-2009
Toen Jezus aan het kruis hing en riep: "Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?", was er toen een moment dat de drie-eenheid werd verbroken?
Geen reacties
11-11-2006
Om maar met de deur in huis te vallen... anderhalf jaar geleden heb ik gemeenschap gehad met mijn ex. Zoals u leest zijn wij uit elkaar. Mijn ex had in onze relatie een soa opgelopen en dacht dat dit ...
1 reactie
11-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering