Wedergeboren in Oude Testament

Ds. H. Polinder / 1 reactie

13-10-2011, 08:31

Vraag

Werden de mensen in het Oude Testament ook wedergeboren? Kregen zij ook de Heilige Geest in zich?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Je vraag raakt de verhouding tussen de gelovigen in het Oude Testament en Nieuwe Testament. Vanuit de diepe eenheid tussen deze beide testamenten kunnen we stellen dat ook de gelovigen in het Oude Testament op geen andere manier zalig zijn geworden dan de gelovigen in het Nieuwe Testament. De gelovigen in het Oude Testament zagen uit naar  en geloofden in de Christus, Die komen zou. De gelovigen in het Nieuwe Testament zien door het het geloof op de Christus Die gekomen is.

Ook de gelovigen in het Oude Testament zijn wedergeboren. De Heilige Geest was nog niet uitgestort, maar vanuit de hemel deed Hij Zijn werk en wederbaarde zondaren en deed hen zien op Christus die komen zou. De rijkdom van de Nieuwe Testament is dat de Geest vanuit de hemel op de aarde is uitgestort en woning maakt in het hart. Dat is een verschil met het Oude Testament, maar het is geen principieel verschil. David bad in Psalm 51: Vernieuw in het binnenste van mij een vaste geest en neem Uw Heilige Geest niet van mij.

Ds. H. Polinder

Ds. H. Polinder

Ds. H. Polinder

  • Geboortedatum:
    07-07-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief

Tags in dit artikel:

wedergeboorte
1 reactie
MUS
22-10-2011 / 11:35
In het OT lees je dat de Heilige Geest op mensen kwam, bij profeten, koningen (vgl. David in bovenstaande antwoord) en mensen met bijzondere opdracht (Bezaleel en Aholiab, richters e.d.).

In het NT (en dat is het geweldige na Pinksteren) komt de Heilige Geest in mensen wonen, en worden alle gelovigen 'gedoopt' tot profeet, priester en koning! En Die ons gemaakt heeft tot koningen en priesters Gode en Zijn Vader; Hem, zeg ik, zij de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid. Amen. (Op. 1:6)

Terug in de tijd

Vanuit tekstkritisch oogpunt ben ik mij aan het bezinnen op de vorming van het Nieuwe Testament. Nu zit ik met de volgende vraag: Heeft God ons het Nieuwe Testament zoals wij het kennen willen geven? ...
13 reacties
13-10-2009
Aan ds. Simons. Mijn voorganger sprak pas over seks hebben voor het huwelijk. Hij zei dat het bloed wat vloeit op het moment dat je ontmaagd wordt, een verbond is volgens de Bijbel. Ik ben twee jaar g...
Geen reacties
13-10-2008
Kunt u iets vertellen wat met “vrucht Heilig Avondmaal houden” inhoudt? Kunt u iets over deze vrucht vertellen? Is rust een vrucht? Of is dat van mezelf? Hoe weet ik nu of de Heere het goedkeurde (de ...
Geen reacties
13-10-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering