Ander kerkgenootschap dan ouders

Ds. W. van der Wind / 2 reacties

09-09-2011, 15:28

Vraag

Wij zijn een getrouwd stel hebben drie kinderen, van wie twee pubers. Mijn ouders zijn zeer gelovig en dat waren wij dus ook. Nu ging het twee jaar geleden niet goed meer met ons en voelden we ons helemaal niet meer op ons gemak bij die kerk. We zijn dan ook bijna een jaar niet geweest. Nu hebben we een ander kerkgenootschap gevonden waar we ons super bij voelen en wij voelen dat er hulp van Boven komt om bij ons alles op de rit te krijgen. Mijn ouders denken daar anders over en zeggen dat wij geestelijk helemaal de weg kwijt zijn en dat ze er niets van kunnen zien aan ons en dat wij nu een hele andere God ervaren (het is Dezelfde). We doen alles fout in hun ogen. Wij hebben heel sterk het gevoel dat wij voor het sanhedrin staan en ons moeten verantwoorden tegenover hen. Hoe moeten wij hiermee omgaan? Hoe kun je zo je ouders eren als ze je zo vernederen?

Antwoord

Na het lezen van uw vraag kwam bij mij sterk de vraag naar boven, of bij uw huwelijk uw ouders zich wel hebben gerealiseerd dat de taak van de opvoeding afgerond is. Gen. 2:24 zegt heel duidelijk, dat deze stap bewust gezet moet worden. Uw houding tegenover uw ouders wordt dus heel duidelijk op een verkeerd spoor gezet door teveel bemoeienis van hun kant met uw gezin.

Het past niet om vragen te stellen aangaande de geloofsbeleving van uw ouders, maar ik voel toch een beetje de gedachte dat alleen zij de juiste kerkkeuze en wijze van geloven kennen. Dit is een verkeerde gedachte, want ook zij kennen uw hart niet.

Als u de hulp van God ervaart op uw ingeslagen weg om, zoals u zelf zegt: "alles op de rit te krijgen", dan lijkt me dit geen slecht uitgangspunt. Natuurlijk kan ik in die paar regels niet zien of u zich bij een bijbelgetrouwe en christelijke gemeente hebt aangesloten, maar daar mag ik toch wel van uitgaan? Als u dat volmondig met ja kunt beantwoorden, dan mag u op die weg rustig verdergaan, ook al voelt dit vreemd voor uw ouders.

Ook voor uw kinderen is zeer belangrijk dat zij geestelijk gevoed worden en dat is de verantwoordelijkheid van u en uw man. Daarvoor heeft u bij hun doop destijds "ja" gezegd, en dat is dan ook uitsluitend uw verantwoordelijkheid, die niet verrekend kan worden met het vijfde gebod.

Ds. W. van der Wind

Ds. W. van der Wind

Ds. W. van der Wind

 • Geboortedatum:
  28-10-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Siddeburen, Steendam-Tjuchem
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

kerkkeuzekerkverband
2 reacties
waldboy
10-09-2011 / 10:01
Ok wij hebben tegenstand en onbegrip ontvangen toen we van kerk veranderden.
Denk er eens over na om de confrontatie aan te gaan.
Zeggen waar het op staat. Daarbij is het advies van ds. van der Wind een goed uitgangspunt.
En dan in alle rust en liefde. Neem dus de tijd en bid om kracht en wijshied.
Deze dingen worden ook veroorzaakt omdat in sommuige reformatorische kerken wordt gedacht dat daar het "ware geloof" is.
De doop en het zacht leiden naar het doen van belijdenis doen daaraan geen goed. Op deze manier zijn er mensen lid van een kerk, dei niet bij hun past.
De wereld is ook groter geworden. Via allerlei kanalen komt er ook info bij ons, die buiten de refowereld is.
MUS
11-09-2011 / 15:19
sanhedrin: niet verantwoorden als je dit psychisch of geestelijk niet aan kunt.
ouders eren: laat je niet manipuleren door gebod 5. Zie eldere discussies over dit punt.

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 16 jaar. Ik heb nu al bijna een jaar een vriend; hij is niet christelijk. Toen we nog geen maand v...
geen reacties
09-09-2006
Er word vaak tegen mij gezegd dat God elke zonde even erg vindt. Als je het zo zegt begrijp ik dat wel, het is toch tege...
geen reacties
09-09-2008
Ik las in een gedicht: “Waarom was het op mij gemunt? Daar zovelen gaan verloren, die Gij geen ontferming gunt.” Dit is ...
geen reacties
09-09-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering