Last van stoelgang

drs. P. C. Hildering / 1 reactie

09-05-2011, 11:30

Vraag

Ik heb veel last van mijn stoelgang. Tijdens spanning, stress en moeheid heb ik last van obstipatie/diarree, afwisselend. De ene dag het een, de andere dag het ander. Ook merk ik dat ik tijdens mijn menstruatie bijna altijd last heb van obstipatie. De laatste paar weken heb ik af en toe een scheurtje bij mijn anus (denk ik). Tijdens het toiletteren voel ik het erin scheuren en bloed het. Wat kan ik hieraan doen? Hoe moet ik zo'n scheurtje behandelen? Ik eet vaak gedroogde pruimen, donkerbruin brood, fruit (geen banaan) en veel groente. Ik heb ook vaak last van winden en buikkrampen.


Antwoord

Op basis van uw beschrijving is de meest waarschijnlijke diagnose prikkelbare dikke darm of ook wel genoemd irritable bowel syndrom (IBS). Daarbij reageert de dikke darm op prikkels die zowel in het voedsel kunnen liggen als in het lichaam zelf of indirect daarbuiten. De meeste mensen die van IBS last hebben kunnen na verloop van tijd die prikkels deels ook identificeren en soms daarna vermijden. Eén van de prikkels die bij u een rol lijkt te spelen is een hormonale en daar is minder aan te doen. Overigens kan het ook zo zijn dat iets de ene keer klachten geeft en een andere keer weer niet.

De aanpak ligt toch vooral in het leren omgaan met. Daarnaast is het goed vezelrijk te eten (dat doet u al), minstens 2 liter vocht per dag te gebruiken en als het dan nog veel last geeft uw huisarts te benaderen. Die kan u metamucil voorschrijven, de enige vezel die in onderzoek heeft bewezen de klachten te kunnen verminderen. Mocht het desalniettemin heel erg blijven dan kan nog duspatal gegeven worden, een ontspanner van de darm.

Het scheurtje is het best aan te pakken met voorkomen van verstopping, niet persen en eventueel een zalf gebruiken (denk b.v. aan zalven die ook bij aambeien gebruikt kunnen worden). Lukt het niet dan geldt ook hier: uw huisarts heeft nog aanvullende mogelijkheden op recept (ISDN-zalf b.v.).

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

medischontlasting
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
AHHK76
09-05-2011 / 12:07
Lastig hoor! Spanning kan heel veel invloed hebben op de stoelgang. Het leren ontspannen en/of praten over dingen die spanning geven kan dan ook een hulpmiddel zijn. Enne....
als het geen prikkelbare-darm-syndroom blijkt te zijn, kun je je misschien laten testen op allergieën? Sterkte en beterschap!

Terug in de tijd

In de Bijbel wordt gesproken over de zeven donders(lagen), Openbaring 10. Wat wordt hiermee bedoeld? Men zegt dat die profetie van de zeven donders(slagen) in 2008 in vervulling zijn gegaan. Wanneer d...
Geen reacties
09-05-2009
Het geloof doet me zo weinig. De verharding in het ongeloof neemt meer en meer toe naarmate het ouder worden. Wat kun je hiertegen doen?
Geen reacties
09-05-2005
Bij ons in de hervormde gemeente wordt er i.v.m Koninginnedag na de zegen het Wilhelmus gezongen. Bij mijn vader en moeder in de Gereformeerde Gemeenten niet. Dit levert vaak een discussie op. Hoe kom...
Geen reacties
09-05-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering