Jezus alledaagse naam

ir. Raymond H. Warnaar / 2 reacties

08-02-2011, 17:00

Vraag

Wij lazen met onze zoon in een dagboek dat in de tijd van de Heere Jezus de naam van Jezus heel veel voorkwam. Veel jongens werden Jezus genoemd. Hoe kan dat nu, dat die jongens ook de naam van Zaligmaker en Redder dragen? Dat is er toch maar Eén?


Antwoord

Beste vragensteller,

Namen werden en worden vaak te pas en te onpas gebruikt om iemand een 'grote betekenis' mee te geven. Daarom hadden veel tijdgenoten in de tijd van de Heere Jezus deze zelfde naam. Hun ouders zagen hen wellicht als mogelijke redders of verlossers van het Romeinse juk. Dat God Zijn Zoon ook deze naam gaf heeft twee gezichtspunten. Aan de ene kant gebruikte God een begrijpelijke en -in Zijn tijd- gebruikelijke naam voor Zijn Zoon om Zijn komst naar deze wereld duidelijk te maken: Hij kwam naar deze aarde om mensen te verlossen van hun zonden en zelfgekozen wegen en terug te brengen bij hun Schepper! Daarom zal Hij Zaligmaker, Redder, Jezus genoemd worden! God werkt niet in de duisternis, maar brengt Zijn heerlijk Evangelie met duidelijke benamingen en woorden tot ons. Wij hebben daarom ook geen excuus om het naast ons neer te leggen! Aan de andere kant is de naam Jezus na Zijn komst naar deze aarde in veel landen niet meer in gebruik. Mensen willen vaak uit respect, of ter voorkoming van misverstanden of uit afkeer, niet met deze naam geassocieerd worden. Uitzonderingen zijn o.a. inwoners van rooms-katholieke Spaanssprekende landen waar de naam Jezus, net als Jozef en Maria vaak voor jongens als meisjes gebruikt kan worden.

Met vriendelijke groet,
Wijs Beschermer (betekenis van mijn voornaam...)
Ir. R. H. Warnaar

Dit artikel is beantwoord door

ir. Raymond H. Warnaar

  • Geboortedatum:
    17-08-1968
  • Kerkelijke gezindte:
    ICF (zendingsgemeente CGK)
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Inactief
94 artikelen
ir. Raymond H. Warnaar

Bijzonderheden:

Directeur NET Foundation (wereldwijd voorgangers toerusten), toeruster/spreker, voormalig evangelist in Latijns-Amerika en ouderling ICF Apeldoorn.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
dominerik
08-02-2011 / 22:47
De naam Jezus is de griekse vorm van de naam Jozua. Jezus betekent niet 'Redder'; Jezus/Jozua betekent 'JHWH redt', de HEER redt. Zowel de naam Jozua als Jezus waren heel gebruikelijke namen. Ouders gaven die naam als een geloofsbelijdenis dat de HEER redt.
Gerteke
09-02-2011 / 21:36
Inderdaad dominerik. Ik vind het ook wel merkwaardig dat evangelist Warnaar zo'n aparte theorie aanneemt zonder meer research naar oorsprong en gewoontes. Ik heb ook altijd geleerd dat Jezus in het Hebreeuws is 'Yeshua', zelfde geldt voor Jozua. Jezus was gewoon Zijn aardse naam, volgens mij moet je daar niet heel veel meer bijzonders achter zoeken.

Terug in de tijd

De laatste tijd (na coronatijd) heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijd...
Geen reacties
08-02-2024
Laatst las ik een vraag en antwoord op uw website van iemand die bezig was met het christendom en het bestaan van God. In deze vraag herkende ik me als van oorsprong niet-kerkelijke volledig en het an...
2 reacties
08-02-2016
Onze zoon van zeven jaar heeft een bloeddruk van 160/105. Is dat hoog voor die leeftijd? Ik heb gezocht op internet maar kan geen antwoord vinden.
3 reacties
08-02-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering