Wisselen van kerkverband

Ds. H.H. Klomp / 3 reacties

27-12-2010, 15:00

Vraag

Ik las pas het volgende in een antwoord op een vraag over het wisselen van kerkverband: De afgelegde belijdenis was een vrijwillige uiting van betrokkenheid met de plaatselijke gemeente. Er is voor God en Zijn gemeente beleden dat men het van harte eens is met de boodschap van Gods Woord zoals die gebracht wordt. Deze levenskeuze verandert niet bij een verhuizing. Mijn vraag: Het kan toch zijn dat je in de loop van de tijd de dingen anders bent gaan zien? En het kan toch ook zo zijn dat er een andere dominee is gekomen die wezenlijk anders preekt dan degene die er stond toen je daar belijdenis deed? Als je er niet meer achter kan staan, waarom dan dwingen?


Antwoord

Beste vragensteller,

Jouw vraag staat tegen de achtergrond van de kerkelijke verdeeldheid - als ik het goed inschat. Als je belijdenis doet van je geloof in de kerk waar een schriftuurlijk-bevindelijke waarheid wordt gepreekt, dan kies je ook voor de openbaring van Gods kerk in die plaatselijke gemeente. In een andere gemeente (van hetzelfde kerkverband) kun je je soms niet thuis voelen, omdat de prediking daar helaas anders is. Dat kan na verhuizing b.v. de keuze voor een andere kerkgemeenschap beinvloeden. Daarmee blijft de oprechtheid van je geloofsbelijdenis m.i. wel in tact.

Wel is het soms zo dat jongeren te jong tot belijdenis komen. Hun ontwikkeling is dan nog niet uitgekristalliseerd. Daar moet wel aandacht voor zijn. Het moet niet zo zijn dat je b.v. het ene jaar met overtuiging in een bepaalde CGK-gemeente belijdnis doet. En 1 of 2 jaar later overgaan naar een of andere evangelische gemeente. Voor een uitgebreider antwoord zou ik meer van je omstandigheden moeten weten. Hopelijk biedt dit antwoord toch een (eerste) aanzet.

Groet en gezegende feestdagen!

Ds. H. H. Klomp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H.H. Klomp

  • Geboortedatum:
    05-04-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. H.H. Klomp

Bijzonderheden:

Met emeritaat sinds januari 2017.

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
jaarmaro
27-12-2010 / 15:58
Hoe zit het dan als je bij bv de PKN belijdenis van je geloof aflegt en bij een andere kerkgenootschap belijdenis van de leer aflegt
dominerik
27-12-2010 / 19:19
...een andere dominee die wezenlijk anders preekt ... Je doet toch geen belijdenis voor een dominee???
dominerik
28-12-2010 / 14:31
Een dominee behoort het beleid niet te bepalen; dat doet de kerkenraad!

Terug in de tijd

Psalm 72 wordt vaak messiaans uitgelegd. Is dat altijd al zo geweest? Of is dat pas sinds Calvijn?
Geen reacties
27-12-2023
Hoe vind je als kerkelijk dakloze de juiste kerk? In Gods gunst welteverstaan.
Geen reacties
27-12-2021
Waarom is de Rooms-Katholieke Kerk van mening dat Maria altijd maagd is gebleven en waarom vinden de protestantse kerken van niet? Ik ben zelf in de Bijbel meerdere keren het zinnetje "moeder en broer...
Geen reacties
27-12-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering