Zacharias ook doof

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

23-12-2010, 10:30

Vraag

Een paar dagen geleden las ik in mijn dagboek dat Zacharias behalve stom, misschien ook wel doof is geweest. Dit werd gesteld naar aanleiding van Lukas 1: 62: "En zij wenkten zijn vader, hoe hij wilde, dat hij genaamd zou worden." Is hier meer over bekend?


Antwoord

Het Griekse woord wat in Luk 1:22 door stom is vertaald, kan volgens het woordenboek drie betekenissen hebben: 1. stom, 2 doof, 3. doofstom. Maar de Bijbelteksten die hierbij aangehaald worden, geven alleen de eerste betekenis aan. Dus op de vraag is m.i. taalkundig niet een eenduidig antwoord te geven. Ik ga er vanuit dat Zacharias alleen niet kon spreken (dus stom was) omdat Gabriël gezegd had: gij zult zwijgen en niet kunnen spreken (Luk 1:20). De engel sprak niet over het doof zijn.

Het feit dat de familieleden hem wenkten bij de naamgeving van Johannes wil niet direct zeggen dat hij doof was. Het was waarschijnlijk druk in huis, zodat ze hem wenkten dichterbij te komen.

Ondertussen geeft deze geschiedenis ons meer om over na te denken. Je zult toch een boodschapper rechtstreeks uit de hemel ontmoeten, die je zegt dat je gebed verhoord is. En je gelooft het niet!! Wij horen de kerstboodschap a.h.w. ook rechtstreeks vanuit de hemel: u is geboren de Zaligmaker. Geloven wij God op Zijn Woord? Wat is ongeloof toch een grote zonde!

Ds W. C.Meeuse

Lees meer artikelen over:

KerstZacharias
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben met een opdracht voor school bezig en daar komt de vraag in voor: heb ik een probleem als ik niet in God geloof? Ik vind dit een heel moeilijke vraag, omdat ik weet dat je een ‘probleem’ hebt a...
Geen reacties
23-12-2021
Begin volgend jaar DV zijn we uitgenodigd om naar de bruiloft van mijn schoonzus te komen. Zij is gescheiden van haar eerste man die nog wel leeft. Met de man met wie ze hoopt te trouwen woont ze al j...
4 reacties
23-12-2015
Welke radiozenders mag je als christen luisteren? Aangezien veelal zenders popmuziek uitzenden.
7 reacties
23-12-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering