Zacharias ook doof

Ds. W. C. Meeuse / geen reacties

23-12-2010, 10:30

Vraag

Een paar dagen geleden las ik in mijn dagboek dat Zacharias behalve stom, misschien ook wel doof is geweest. Dit werd gesteld naar aanleiding van Lukas 1: 62: "En zij wenkten zijn vader, hoe hij wilde, dat hij genaamd zou worden." Is hier meer over bekend?

Antwoord

Het Griekse woord wat in Luk 1:22 door stom is vertaald, kan volgens het woordenboek drie betekenissen hebben: 1. stom, 2 doof, 3. doofstom. Maar de Bijbelteksten die hierbij aangehaald worden, geven alleen de eerste betekenis aan. Dus op de vraag is m.i. taalkundig niet een eenduidig antwoord te geven. Ik ga er vanuit dat Zacharias alleen niet kon spreken (dus stom was) omdat Gabriël gezegd had: gij zult zwijgen en niet kunnen spreken (Luk 1:20). De engel sprak niet over het doof zijn.

Het feit dat de familieleden hem wenkten bij de naamgeving van Johannes wil niet direct zeggen dat hij doof was. Het was waarschijnlijk druk in huis, zodat ze hem wenkten dichterbij te komen.

Ondertussen geeft deze geschiedenis ons meer om over na te denken. Je zult toch een boodschapper rechtstreeks uit de hemel ontmoeten, die je zegt dat je gebed verhoord is. En je gelooft het niet!! Wij horen de kerstboodschap a.h.w. ook rechtstreeks vanuit de hemel: u is geboren de Zaligmaker. Geloven wij God op Zijn Woord? Wat is ongeloof toch een grote zonde!

Ds W. C.Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

 • Geboortedatum:
  12-04-1944
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Sliedrecht
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus (2011)

Tags in dit artikel:

KerstZacharias
geen reacties

Terug in de tijd

Ik zit vaak alleen binnen bij mijn ouders en zit dan ook vaak vervelend voor mij uit te staren. Dit heeft te maken met h...
4 reacties
23-12-2019
Als Luther strijd had, hoorde ik op een hervormingsavond, dan zei hij: Ik ben gedoopt. Dat had hij op de muur geschreven...
geen reacties
23-12-2008
In onze kerk wordt elke zondag gebeden om een “verbeurde doch onmisbare” zegen. Wat houdt dit eigenlijk in?
1 reactie
24-12-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering