God verheerlijken

dr. G. W. Marchal / Geen reacties

16-11-2010, 12:00

Vraag

Wat houdt het in als je God verheerlijkt?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

God verheerlijken: Ik blijf in een eerste verkenning heel dicht bij het werkwoord. God verheerlijken betekent Hem eer, heerlijkheid geven. Met andere woorden: Hem loven, prijzen.

Een tweede verkenning kan een stukje verdieping geven. In het Hebreeuws, de moedertaal van het Oude Testament, betekent het woordje kawood (= eer, heerlijkheid): zwaarte, gewicht. Heel letterlijk, zoals bijv. in 1 Sam. 4: 18 of figuurlijk zoals in Gen. 31:1 (waar het vertaald wordt met rijkdom). Iemand verheerlijken betekent dit spoor volgend: hem het gewicht geven dat hem toekomt. God verheerlijken wil dus zeggen: Hem de verschuldigde eerbied, het gewicht van Zijn God-zijn geven, Hem loven en prijzen. Het genoemde woordje kawood kan dan ook; de betekenis krijgen van: glans, pracht (bijv. Hag. 2:4). Het geldt in het bijzonder van Gods heilige tegenwoordigheid, Zijn luister.

Nog een paar voorbeelden van verheerlijken, de gewichtigheid van iemand respecteren: de Heere God (zie bijv. Ps. 22: 3-24; 86:12; 115:1). Ook de ouders komt de verschuldigde eerbied toe: zie Ex. 20:12 en Deut. 5:16. In dit verband noem ik nog enkele kenmerkende uitdrukkingen: de heerlijkheid van de Naam (Ex. 33:18-20; de heerlijkheid des Heeren (Ex. 16:10; 40:34-35).

In het Nieuwe Testament blijven we in een soortgelijke atmosfeer. Er is sprake van eren, verheerlijken van God (bijv. Mat. 9:8; Hand. 4:21), van de ouders (bijv. Ef. 6:2; van de echtgenote (bijv. 1 Petr. 3:7); van de overheid (zoals in Rom. 13:7). Heel bijzonder is het Evangelie naar Johannes, waar het lijden en sterven van de Heere Jezus Christus telkens in verband wordt gebracht met heerlijkheid (zie bijv. Joh. 12:28; 13:31-32; 17:4, 4, 10). In en door deze diepten heen wordt het gewicht van Zijn persoon en werk, ook het gewicht van de Heere God in Zijn God-zijn, openbaar. Daarom klinken ook uitbundige lofzangen, zoals bijv. in het laatste Bijbelboek (zie 4; 11; 5:9-13).

Ds. G. W . Marchal

dr. G. W. Marchal

dr. G. W. Marchal

  • Geboortedatum:
    13-09-1943
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Welsum (33%)
  • Status:
    Inactief
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zit in een moeilijk proces. Ik ben verhuisd en daardoor dacht ik over te gaan naar een andere gemeente van hetzelfde kerkverband. Het heeft er mee te maken dat ik totaal geen vertrouwen heb ik de g...
1 reactie
16-11-2011
Ik ben een jonge vrouw en ruim een jaar getrouwd. Nadat we getrouwd waren kwamen we erachter dat ik vaginisme heb. Ik ben naar de dokter en gyneacoloog geweest en sta nog onder behandeling van een sek...
Geen reacties
16-11-2009
Welke christelijke goede doelen hebben een rekeningnummer waarop geld gestort kan worden voor de getroffenen op de Filipijnen? Ik zie graag dat er betrouwbaar om wordt gegaan met (mijn) geld.
2 reacties
16-11-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering