Missen van de kinderzegen

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

01-11-2010, 11:00

Vraag

Mijn man en ik zijn bijna anderhalf jaar getrouwd. We zijn ontzettend gelukkig samen en hebben een bijzonder goed huwelijk! Alleen, we missen de kinderzegen. Nu vroegen wij ons het volgende af. Mijn man heeft -als hij klaarkomt- sperma wat snel opdroogt en klonterig wordt. Vermindert dit de kans op zwangerschap? Hoe kan dat? Is het normaal of vermindert het de vruchtbaarheid van een man? Anders gaan we toch naar een arts... Bedankt voor het beantwoorden, we zitten er behoorlijk mee!


Antwoord

Even over sperma:

Net nadat een man is klaargekomen is het sperma vloeibaar en troebel. Na enige minuten wordt het klonterig. Op de huid droogt het ook in. Dit is normaal.
 
Zwanger worden.

Wanneer een stel na één jaar niet zwanger is terwijl er voldoende frequent gevreeën wordt (en de man in de vagina klaarkomt), wordt een stel geadviseerd naar hun huisarts te gaan (is de vrouw al ouder dan wordt dit al na een half jaar geadviseerd).
 
Normaal gesproken is 80 procent van de echtparen zwanger in een jaar. In twee jaar is 90 procent zwanger.
 
Na één jaar zal huisarts zal bij de vrouw door middel van een basaal temperatuurcurve nagaan of zij een eisprong heeft. Bij de man zal hij het sperma laten nakijken op het aantal spermacellen en dergelijke.
 
Bepaal temperatuurcurve. Deze kan je alvast bijhouden voordat je naar je huisarts gaat. Elke ochtend voor het opstaan dien je de temperatuur rectaal te meten. Deze waarde noteer je in een tabel. Na de eisprong zie vaak dat de temperatuur een halve graad stijgt.
 
Het is de bedoeling dat je in daarna in de week van de eisprong om de dag vrijt om de kans op zwangerschap te vergroten.
 
Zie ook: nhg.org
-> patiëntenbrieven
-> W: zwangerschap
-> subfertiliteit drie brieven over zwanger worden, vruchtbaarheidsonderzoek bij de man en bij de vrouw
 
Groeten,
José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

seksualiteit in het huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Het is verschrikkelijk! Twee jaar lang ben ik mijn boezemzonde de baas geweest. Nu ben ik er weer twee keer in gevallen! De laatste tijd ben ik zo inconsequent. Ook in het Bijbellezen. Mijn gebeden ko...
Geen reacties
01-11-2016
Wil een dominee van de Hersteld Hervormde Kerk mij uitleg geven over de drie formulieren van enigheid?
Geen reacties
01-11-2021
Ik heb eens iemand horen zeggen dat we zelfs in de hemel nog nieuwe openbaringen van Jezus zullen krijgen. Toen ik dat hoorde viel er wel een last van mijn schouder af, want ik voel me regelmatig moed...
1 reactie
01-11-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering