Vraag
Aan iemand van de Ger. Gem. Is het goed dat als je getrouwd bent, samen met je man op je knieën voor je bed, samen bidt? Of doen de mensen dit samen als je in bed ligt? Ik vind dit een moeilijk punt (we hopen binnenkort te trouwen).
Antwoord
Beste vraagstelster,
Het is goed om samen op de knieën te bidden voor het slapen gaan. Maar of het verschil maakt dit voor het bed of op het bed te doen lijkt mij niet van het grootst belang. De Heere Jezus zegt: dat de ware bidders Hem aanbidden in geest en in waarheid. D.w.z. niet gebonden aan een zekere plaats of ceremoniën (kanttek. bij Joh. 4:23).
Het belanrijkste is dat het gebed uit het hart voortkomt. Dat onze onbekwaamheid om te bidden en onze onwaardigheid, dat de Heere horen zal, doorleefd wordt. Maar dat we Hem juist daarin nodig krijgen.
Hartelijke groeten,
Ds H. Paul
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Paul
- Geboortedatum:16-07-1928
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Moerkapelle
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ook dan wordt het anders.
Je kunt dan bijv apart bidden, of in de woonkamer.
Maar dan doen we voor ons bed op de knieën ook nog ons eigen stille gebed.
Op de bank, voor het bed, op het bed, samen en ook nog apart.
Mijn vrouw leest het dagboek, ik doe het gebed ( mag eventueel ook andersom) Ik geef er wel de voorkeur aan dit samen, knielend voor het bed of de bank te doen.
Heerlijk om zo samen de dag te besluiten en de nacht in te gaan, onder bescherming van onze HEERE. Ik lag en sliep gerust.....
Herken ik wel. Daarom doe ik het ook wel vroeger op de avond, in plaats van vlak voor het naar bed gaan.
net als aan tafel omstebeurt hardop. maar anders kan en mag natuurlijk ook. t gaat om de gesteldheid van ons hart. vr gr.en een goed en gezegend Huwelijk.
Mooi dat jullie het om beurten doen
Wij bidden na de maaltijd hardop, meestal mijn man soms ik.
Omdat wij na de maaltijd hardop bidden hebben wij er voor gekozen om voor het slapen gaan allebei een stil gebed te doen. Daar hadden wij gewoon behoefte aan. We lezen wel samen uit dagboek en bijbel.
Op de knieen vind ik zelf net iets eerbiediger dan in bed, maar op de bank zittend kan ook. Het gaat inderdaad om het hart.
Mijn man heeft thuis niet geleerd om te bidden, hij heeft geen vrijmoedigheid om dit hardop aan tafel te doen.
Gewend van huis uit of niet.....in mijn ogen is het een KEUZE die je maakt die misschien in sommige gevallen makkelijker te maken is dan in andere gevallen. En natuurlijk moet je voordat je de keuze maakt daar eerst naar toe groeien.
Het valt mij bij trouwdiensten vaak op dat een stel word opgeroepen om 'direct morgen te beginnen' met het vrije gebed samen. Ik vind dat supertriest. Hoe kan je nou tot het besluit zijn gekomen om samen te gaan trouwen (dat is niet nogal wat zeg) ZONDER samen daar Gods goedkeuring/leiding voor te vragen? En zeg nu niet dat je dat ook afzonderlijk van elkaar kunt doen, want je groeit naar elkaar toe, lichamelijk, psychisch maar ook Geestelijk. M.i. moet je op alle drie de punten één worden met je man/vrouw en niet op 1 of 2 punten.
Ik ben wel met je eens dat je een bepaalde basis moet hebben. Anders is er blijkbaar weinig echt gesproken met elkaar.
Maar nogmaals, je moet niet alleen uitgaan van een ideale situatie = man/vrouw, beiden uit gelijke christelijke achtergrond, die hetzelfde blijven denken en doen.
Samen bidden zou zeer wenselijk zijn, maar is in de praktijk soms moeilijker.
Ook ga ik helemaal niet uit van een ideale situatie! Wel van een situatie om te leven zoals God het van ons vraagt. Dat is een situatie met allemaal fouten en gebreken van onze kant.
Punt blijft dat ik het nog steeds heel erg onbegrijpelijk, (en gemakzuchtig?) vind dat stellen pas na hun trouwen samen gaan bidden/zich interesseren in elkaars geestelijk welzijn. En dat dat nog normaal gevonden word ook!