Het dragen van de ark

Ds. R.H. Kieskamp / 4 reacties

18-10-2010, 19:01

Vraag

Waarom was het zo belangrijk dat de ark gedragen werd? Uzza viel dood neer, omdat de ark op wagens vervoerd werd. Heeft dat dragen een symbolische betekenis?


Antwoord

Het was niet direct noodzaak dat de ark gedragen werd, vervoer op een wagen kon ook. Daar wordt in 2 Sam. 6:3 dan ook geen probleem van gemaakt. (Al is het wel opvallend dat in 2 Sam. 6:13 er weer sprake is van het dragen van de ark.) Het probleem is dat Uzza de ark aanraakte, want dat was verboden (Num. 4:15). De ark was namelijk heilig, want daar woonde God tussen de beide cherubs, de engelenfiguren. Onheilige mensen kunnen niet zomaar de heilige God ‘aanraken’. Wel had Uzza de draagstokken aan mogen raken om het vallen van de ark te voorkomen. Deze draagstokken moesten altijd in de ringen van de ark blijven, zodat de ark direct opgepakt kon worden om te dragen. Dat er accent ligt op dragen van de ark hangt samen met de woestijnreis, want dat was een reis te voet.

Of er aan het dragen van de ark nog een geestelijke betekenis verbonden is, is mij onbekend. Mogelijk kan het samenhangen met de troostrijke gedachte dat het dragen meer onderstreept dat God echt in het midden van het volk was. Het dragen moest gebeuren door de Levieten die ertoe gewijd waren. 
 
Met hartelijke groet,
Ds. R. H. Kieskamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. R.H. Kieskamp

  • Geboortedatum:
    11-11-1935
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Lienden
  • Status:
    Inactief
63 artikelen
Ds. R.H. Kieskamp

Bijzonderheden:

Dominee Kieskamp is op 29 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
appelflap
18-10-2010 / 22:11
Leuk om te weten misschien: een metalen doos van de afmetingen van de ark heeft in de natuurkunde een speciale naam en heeft als eigenschap dat op een bepaalde manier elektrische energie wordt opgeslagen, waardoor mensen die dit aanraken een dodelijke schok kunnen krijgen.
Swimmie
19-10-2010 / 10:18
@ appelflap: Nog niet eerder gehoord. Kun je specifieker zijn? 'Een speciale naam'... welke naam dan? Ik zou er graag meer van weten.
Catherine
19-10-2010 / 10:40
Heb een paar weken geleden hier een preek over gehoord. Het lijkt een beetje een "vergeten" geschiedenis, maar wel leerzaam ! Je zou op het eerste gezicht denken, waarom wordt Uzza zo streng gestraft, hij wilde alleen maar helpen. Veel mensen schilderen God af als altijd maar vergevensgezind. Hier kun je echter lezen dat Hij straft en wel onmiddellijk ! De zonde wordt altijd bestraft. Je mocht niet aan de Ark des Verbonds komen, nooit, volgens mij omdat hij verkeerd werd gedragen. Daardoor dreigde hij te vallen.
ostrogoot
19-10-2010 / 22:47
@appelflap

Je hebt zeker (stiekem) naar de raiders of the lost ark gekeken

Terug in de tijd

De Bereërs worden in Gods Woord geprezen. Als ik hetzelfde probeer te doen word ik keihard veroordeeld. Ik mag deze vragen niet stellen aan de kerkenraad. Ik krijg hierdoor regelmatig forse paniekbu...
3 reacties
18-10-2021
Voordat wij zijn getrouwd hebben wij geslachtsgemeenschap gehad. Ik was zwanger, maar dit is niet goed gegaan (buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Sinds een paar weken is de relatie over; mijn ex-vri...
Geen reacties
18-10-2007
Ik ben een meisje van 19 jaar en wordt al vanaf de basisschool gepest. Ik ben christelijk en bijna de hele klas was moslim, wat het voor mij een moeilijke tijd maakte. Ik werd vaak buitengesloten. Alt...
1 reactie
18-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering