Kinderen WK verbieden

Ds. M.A. Kempeneers / 41 reacties

21-06-2010, 12:32

Vraag

Nederland moet tijdens het WK verschillende keren voetballen. Wij hebben geen televisie, maar via de computer kun je de wedstrijden ook volgen. Moeten wij dit onze kinderen verbieden?

ADVERTORIAL

HOE breng jij je vakantie door?

Alleen of samen met je vrienden, jongeren- of catechisatiegroep op diaconale jongerenreis naar Oost-Europa? Geef je geloof handen en voeten én doe interculturele ervaring op. Ga in de zomer van 2024 met ons mee op HOEliday!

HOE breng jij je vakantie door?

Antwoord

Ik ben blij dat deze vraag nog gesteld wordt. Want velen uit onze gezindte misbruiken de ruimte en de vrijheid die er met de computer is gekomen en kijken gewoon. Al dan niet in het geheim. En laat ik dat ook zeggen: de verleiding is echt ontzaglijk groot. Ons hele land is in de ban van het voetbalgebeuren. Er wordt op veel manieren geapelleerd aan nationale gevoelens. “Wij” moeten voetballen, “wij” hebben gewonnen, “wij” hebben verloren. Je kunt je er eenvoudigweg bijna niet aan onttrekken. En het spelletje boeit heel veel mensen. Zeker ook de jeugd. Het houdt ze bezig, ook op school. Ik hoorde van mijn kinderen dat er gejuich in heel de Pieter Zandt Scholen gemeenschap te horen was, toen Nederland scoorde. En als je dan de mogelijkheid en de gelegenheid hebt om te kijken, dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om het niet te doen.

Maar, het kan echt niet. Natuurlijk is het spelletje op zich niet zondig. Maar het hele evenement en alles wat er gebeurt, de hele entourage, de verdwazing, de exorbitante bedragen die erin omgaan, de afgoderij die er met de spelers gepleegd wordt, het hele WK voetbal is het toppunt van werelds vermaak. God en het wereldse vermaak staan tegenover elkaar volgens 1 Johannes 2:15: “Hebt de wereld niet lief, noch hetgeen in de wereld is; zo iemand de wereld liefheeft, de liefde des Vaders is niet in hem.”

En hoe mooi het op zichzelf ook is, en hoezeer je er ook van kunt genieten, het WK-voetbal is zonde. De Bijbel noemt het “de genieting der zonde” (Hebreeën 11:25). De Schrift doet niet net alsof er in de wereld niet te genieten is. Dat is er wel degelijk. Maar als je dan van de wereld en met de wereld wil genieten, dan moet je ook bereid zijn om daar de prijs voor te betalen. De vergelding des loons, zo zegt Hebreeën 11:26. En dat is de eeuwige rampzaligheid.

Beste ouders, denk toch aan uw doopbelofte. Straks sta je met je kinderen voor Gods rechterstoel. En als je dan te toegeeflijk bent geweest en je hebt je kinderen toestemming gegeven om de brede weg op te gaan, dan zullen uw kinderen tegen u getuigen. De wet en ook het evangelie zal tegen u getuigen. En de Heere zal een rechtvaardig vonnis moeten vellen. De wereld gaat voorbij en haar begeerlijkheid. Maar ook al degenen die van de wereld waren en met de wereld hebben verkeerd, zullen vergaan.

Ik hoop dat u niet zult ingaan op deze zeer sterke verzoeking. Want u kunt het voor God echt niet verantwoorden.

Nog een advies, neem een abonnement op kliksafe want dat filter blokkeert de WK-wedstrijden. Althans, het wordt heel moeilijk om het via de normale kanalen te volgen. Misschien kan de jeugd wel weer een omweg vinden om het filter heen, maar dat is dan hun verantwoordelijkheid. Als u open internet hebt, is het uw verantwoordelijkheid.

Ouders, ik bid u Gods genade van harte toe. En we zullen maar hopen en bidden dat Nederland zo spoedig mogelijk zal verliezen. Of nog beter, we zullen bidden om de bekering van land en volk. Of de Heere in de toorn aan Zijn ontferming wil gedenken.

Elburg, ds. M. A. Kempeneers

Ds. M.A. Kempeneers

Ds. M.A. Kempeneers

 • Geboortedatum:
  05-11-1964
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Katwijk aan Zee
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

opvoedingsport(en)
41 reacties
19855
21-06-2010 / 12:45
Duidelijk antwoord, ben benieuwd zullen wel weer mensen niet mee eens zijn... maar we mogen dankbaar zijn dat in deze verwarrende tijd ouders nog nadenken en predikanten een duidelijk antwoord geven, fijn. We weten niet hoelang deze vragen en antwoorden nog in Nederland gehoord wordt. Als we kijken waar de Reformatie begon, en daar is de kandelaar weggenomen, waarom? wereldgelijkvormigheid in kerk en gezin
MvB
21-06-2010 / 13:00
Een prachtig en eerlijk antwoord!
Hanna
21-06-2010 / 13:01
Met bovenstaande reactie's eens, fijn, zo'n helder en duidelijk antwoord waar de liefde zo in doorklinkt!
Harold
21-06-2010 / 13:51
Tsjonge, zo had ik dat nog niet bekeken!
danskesirjon
21-06-2010 / 14:27
Heel mooi en eerlijk uitgelegd.
Ik mocht zelf gisteren zondagschool les geven, en handelde daar over Saulus die op weg was naar Damascus. Iedereen kent deze mooie geschiedenis.
Waar was hij naar op weg? ik dacht zo naar een overwinning. regelrecht tegen Gods opdracht en bedoeling in.
Toch ging het zo geheel anders, hij haalde niet de overwinningsbokaal naar Jeruzalem, maar kwam terug als een verloren zondaar, waarbij jezus Christus zelf overwonnen had.
In dit licht heb ik eerlijk gevraagd of de kinderen ook een gebed gedaan hadden voor de voetballers. grote ogen natuurlijk, en veel vragen. Maar is God dan niet net zo machtig als in de tijd van Paulus? kan Hij niet een heel vliegtuig vol bekeren? en zou dan de Telegraaf niet voorpagina nieuws hebben? zou er dan niet een geheel andere sprake door ons land gaan? in dat licht heb ik ze aangehaald in het gebed. Niet voor de overwiining op het veld, maar eerlijk gevraagd of Hij zelf, die alles kan, het gehele elftal in het hart wil grijpen. dan zit de Grote Scheidsrechter boven, en zal het hemels stadion juichen.
Dan valt vanzelf voor velen het internet en Tv weg. Mocht dat maar eens waarheid worden.
Johannes3vers16
21-06-2010 / 15:27
Een bijzondere vraag en een bijzonder antwoord, heb het gelijk doorgestuurd naar onze kinderen!

Het is soms moeilijk dat verbieden, maar toen ik ook in het antwoord las van over het maar toegeven van..........en onze verantwoording in deze!

We mogen ook niet zo zijn als Eli?
Catherine
21-06-2010 / 15:38
Dus ze hebben de wedstrijd gekeken op het P.Z college ?
Heb je uit principe geen tv, doe je met een gerust hart je kids op een refoschool, heb je dit ! Sorry, ik kan het even niet volgen dan.
bakvis
21-06-2010 / 16:22
mijn kids weten dat het liefhebben van de Heere Jezus het belangrijkste is in hun leven, dat dat dagelijks op de eerste plaats komt, gelukkig mogen ze weten Hem lief te hebben omdat Hij ons eerst heeft liefgehad, maar dat belemmert ons niet om gezellig met elkaar van een potje voetbal (WK, wedstrijd NL) te genieten!
Maar leten we de discussie niet weer overnieuw gaan doen, op het forum kun je je uitgebreid verdiepen in alle voor en tegen argumenten! ik vermaak me er kostelijk mee om te zien wat men allemaal niet uit de kast trekt om het voor of tegen zijn te rechtvaardigen! =)
dijna61
21-06-2010 / 16:23
Als je dit gaat verbieden kijken ze wel ergens anders, op school bij vrienden of familie. In de supermarkt kan tegenwoordig ook al (belachelijk trouwens), maar er schijnen mensen te zijn die hiervan niets willen missen. Dan gaat het dus je leven beheersen.
Als je zelf ook voetbald of je kinderen en je kent de spelregels dan is het natuurlijk leuk om dit te zien en te volgen. Voetbal is nou eenmaal onze nationale sport. Ik heb er helemaal niets mee, maar anderen wel.
Die gekte er omheen vindt ik bizar. Veel commercie. Dat past niet bij ons.
J.A
21-06-2010 / 16:45
Bakvis zegt: ik vermaak me er kostelijk mee om te zien wat men allemaal niet uit de kast trekt om het voor of tegen zijn te rechtvaardigen! =)

Triest als je je hiermee kan vermaken!!!
Catherine
21-06-2010 / 18:07
Nou Bakvis durft er wel vaker tegenin te gaan. Net zoals alle tegenstanders op het forum. Bladzijden vol worden er geschreven. Voor- en tegenstanders. Maar als ik het zo lees, zijn de voorstanders in de meerderheid !
O wee als iemand aanhaalt dat het refoweb onwaardig is.
Of er echt tegenin durft te gaan.
DAN krijg je pas de hatelijke opmerkingen.
Zo ook ds Kempeneers, hij zou wat bijbelse argumenten tevoorschijn toveren.
Bakvis vermaakt zich kostelijk, zoals andere voorstanders.
Vreselijk, om dat te lezen !
Wat moet dat voor ds Kempeneers en de anderen die waarschuwen, schokkend zijn.
erishoop
21-06-2010 / 19:03
complimenten voor het duidelijke antwoordt
ik respecteer deze maar voeg dit even toe

alles wat je de kinderen verbiedt doen ze want iets stiekum doen is de uitdaging

ook met kliksafe enz

de verweizing dat als kinderen via een omweg toch kijken zonder weten van ouders terwijl zei het verbieden is niet goed het is niet de verantwoording van de kinderen onder de 16 jaar wel daarboven

de ouders zijn dus verantwoordig wat hun kinderen onder de 16 uitvreten

kinderen boven de 16 kunnen beter wat vrijheid gegeven worden, ze verzetten zich en dit is ten negatieve van de gezinssfeer en van hun fouten kunne ze lalleen maar kennis op doen

daarbij is mijn mening dat de sportbeleving in de rechtse gezindte achter een dikke muur wordt weggestopt

het mag niet / en het heurt niet / enz enz

maar 4 weken geleden hing de hele bijbelberg ook al vol met oranje borden enz

van 1 of andere popieopie die men belangrijk en als een kleine heilige acht

is dat geen sportverdwazing dan zitten alle refo's s'ávonds ook achter de tv in het stadhuis om te kijken wat hun oranje gedaan heefd

dat zijn de ouders van de kindertjes die geen voetbal mogen kijken

het kijken opzich heeft niets met de koopgekte te maken maar is een passie net als de sgp ertjes in het stadhuis hebben

met of zonder tv

veel kijk plezier naar het grote oranje

viva hollandia
veel kijk plezier naar het oranje
bakvis
21-06-2010 / 19:43
Tja..lees zelf het forum eens....er wordt van alles bijgehaald(alcoholisme, echtscheiding, eigen baas willen zijn, etc. etc.) om het voor of tegen zijn maar te rechtvaardigen...moet ik daar om huilen dan?
sorry hoor, maar ik vind het echt vermakelijk!
waarbij ik totaal niet een dominee of bijbel teksten of wat dan ook vermakelijk vind dan wel bespot!
Wat ik opvallend vind is dat we elkaar zo slecht de ruimte kunnen geven; jij vind dit, ik vind dat en toch zijn we kinderen van dezelfde Vader!
Klaar!
verder zij een ieder in zn eigen gemoed ten volle verzekerd en ga elkaar niet 'tot de verdoemenis' veroordelen!
Roos18
21-06-2010 / 19:58
@Bakvis..

Als iemand je op de waarheid wijst moet je niet meteen denken dat je tot de verdoemenis wordt veroordeeld, dat denken er hier wel meer..
drernie
21-06-2010 / 20:45
Er zijn gelukkig ook mensen die op een normale manier van het wk kunnen genieten.
bakvis
21-06-2010 / 21:56
@roos18; dat zegt deze ds. letterlijk!!!!!!!'de eeuwige rampzaligheid"
enne...het is niet dé waarheid hoor, wat deze ds. zegt; het is slechts zijn persoonlijke mening! net zoals ik mijn persoonlijke mening heb.
bakvis
21-06-2010 / 22:05
ik vraag me trouwens af waarom een ds moet zeggen of het wel of niet mag!
als je later verantwoording af moet leggen, zeg je dan "ja maar de ds zei dat het (wel of niet) mocht hoor!!"
Nee toch zeker?! Neem zelf de verantwoording voor je daden en laat het niet afhangen of een ds iets wel of niet goedvindt!
maar dit even terzijde!
appelflap
21-06-2010 / 22:25
@ Catherine,
Zelf heb ik op de PZ gezeten en ik vermoed dat men het via mobiel oid stiekum gevolgd heeft. Dat men op de PZ voetbal kijken toestaat is absoluut ondenkbaar, maar dat veel leerlingen het ondertussen niet volgen ook.

(oa @ bakvis)Ik zit in de gemeente bij ds. Kempeneers en ik weet dat je hem serieus moet nemen als hij het zo verwoordt, want het is absoluut zijn gewoonte niet om met dergelijke beladen termen te smijten, zoals dat helaas bij verscheidene dominees wel het geval is(dat overigens terzijde). Toch vind ik niet dat je iets moet vinden, omdat een dominee het zegt, ook niet omdat ds Kempeneers het zegt. Daarom zegt ds. Kempeneers ook niet: Nee, dat mag niet(punt). Hij legt uit waarom. En dat doen als het goed is alle dominees op refoweb. Zodat je kan overwegen en met de Bijbel in de hand(!!) kunt controleren. Maar wel is het zo dat de dominee er voor heeft gestudeerd en ook speciaal een roeping van God heeft gehad, zodat hij als het goed is een zinnig antwoord kan geven, dat serieuzer te nemen valt als de mening van een of ander gemeentelid die er maar half over nagedacht heeft. De dominee heeft dus wel een zeker gezag, maar zeker niet onbeperkt.
ariane
21-06-2010 / 23:01
Iedereen het zijne, maar een ds die tegen is en toch hoopt en bidt dat Nederland mag verliezen kan ik niet rijmen!
Cloudsadmirer
22-06-2010 / 10:12
http://www.habakuk.nu/content/index.php?option=com_content&task=view&id=1123&Itemid=64

Terug in de tijd

Zijn de Gereformeerde Gemeenten infralapsarisch? Zij prediken toch dat God verkiest uit het gevallen menselijk geslacht, ook al is verkiezing en verwerping besloten van eeuwigheid, besloten ter verhee...
Geen reacties
21-06-2022
Onze ouders blijven zich verschuilen achter termen als uitverkiezing en dat je genade moet krijgen. Ze noemen zichzelf “uit de aarde aards” en durven zich geen kind van God te noemen. Wij als kinderen...
21 reacties
21-06-2016
Ik hoor vaak dat als je bekeerd bent, dat je dan heel dienstbaar en ijverig gaat worden naar je naasten toe. God vraagt dat blijkbaar van je. Ook als je niet bekeerd bent. Maar ik ben niet zo. Heb vaa...
1 reactie
21-06-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering