Geschiedenis van de blindgeborene

Ds. J.R. Lammers / 1 reactie

06-05-2010, 16:00

Vraag

Hoe kan het eigenlijk dat er in de geschiedenis van de blindgeborene aan Jezus werd gevraagd: "Wie heeft er gezondigd, deze of zijn ouders?" Die man was blindgeboren en hij kan niet voor straf blind zijn geboren omdat hij gezondigd heeft. Was dat nu gewoon een rare vraag, of bedoelden ze iets anders?

Antwoord

Ze bedoelden iets anders. Ze bedoelden Jezus voor het blok te zetten. Uitgangspunt was het denken dat ziekte een straf op de zonde was. Dat was zo vanzelfsprekend dat niemand in die tijd eraan twijfelde. En dat bracht Jezus' tegenstanders op het idee om het Jezus eens flink moeilijk te maken door hem te confronteren met een ongerijmdheid.
 
Wij kennen allemaal in onze tijd die terughoudendheid ten aanzien van die stelling over de verhouding van zonde en ziekte. In die tijd was het nieuw, om daar kritische vragen bij te stellen. En omdat men sowieso Jezus in het nauw wilde brengen, bracht men Hem in aanraking met die lastige kwestie.
 
Het antwoord van Jezus is geweldig. Hij overstijgt de benepen vraagstelling en tilt het geheel op tot een ander niveau: opdat God verheerlijkt wordt.
 
Groet,
Ds. J. R. Lammers

Ds. J.R. Lammers

Ds. J.R. Lammers

 • Geboortedatum:
  26-03-1951
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Nijbroek/Amsterdam
 • Status:
  Inactief
1 reactie
Alphonsus
07-05-2010 / 09:22
Door de blindgeborene daarna te genezen. Daardoor kon de blindgeborene getuigenis gaan afleggen van wat God in Jezus aan hem had verricht. Gods grootheid en liefde!!

Terug in de tijd

Ik woon in een christelijke gezinshuis/begeleidwonen voor 18-plus en er wordt bij ons in de gezamenlijke woonkamer tv ge...
1 reactie
08-05-2017
God heeft mij een aantal jaren geleden gegrepen en sindsdien ook niet meer losgelaten. Ook heb ik meerdere malen de vred...
2 reacties
08-05-2017
Ik ben een jongen van 13 jaar en ik heb een paar vragen waar mijn ouders geen antwoord op willen geven. Mag ik naar de b...
geen reacties
06-05-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering