Proseliet

Ds. J.D. van Roest | Geen reacties | 10-12-2005| 00:00

Vraag

Gisteren zei de dominee dat Lydia de purperverkoopster een proseliet was. Wat is dat eigenlijk, een proseliet? En moesten proselieten bepaalde gebruiken in acht nemen?


Antwoord

Proseliet is een Grieks woord dat zoveel betekent als "erbij-gekomene", bedoeld wordt dan bij het Jodendom gekomen. Het woord wordt in de Bijbel vertaald met Joden-genoot (bijvoorbeeld Mattheüs 23:15; Handelingen 2:10). Een heiden die zijn vorige godsdienst verlaten heeft en volledig tot het Jodendom is overgegaan. Daarom wordt hetzelfde woord in de nieuwe vertaling in Mattheüs 23:15 vertaald met "bekeerling".

Om officieel "proseliet" te worden moest je je onderwerpen aan een nauwkeurig onderzoek naar je motieven. Bij acceptatie moesten de mannen die proseliet werden, worden besneden.
Zowel mannen als vrouwen moesten een offer brengen. Daarna werden ze geacht te delen in de voorrechten van het volk Israël en zich te houden aan de Wetten van God, zoals Mozes die had doorgegeven.

Ds J. D. van Roest

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. van Roest

  • Geboortedatum:
    23-08-1940
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Inactief
22 artikelen

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Oude Bijbels

Inmiddels hebben wij acht exemplaren van de HSV aangeschaft. Natuurlijk houden we ook een paar uitgaven van de SV. Een aantal exemplaren van de SV zijn nu echter overbodig, evenals de vijf deeluitgave...
8 reacties
10-12-2010

Wel Jezus begeren maar je niet aan Hem overgeven

Beste dominee Harinck. Ik heb een prangende vraag n.a.v. het lezen van een preek van Comrie, Eigenschappen blz. 332. Daar zegt hij: “Zij die geloven, hebben ondervonden of ze ondervinden het nóg da...
Geen reacties
10-12-2020

Koning en profeet in de politiek

Is de relatie tussen koning en profeet uit het Oude Testament nog van betekenis voor de hedendaagse politiek?
1 reactie
10-12-2010
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering