Pijnlijk tandvlees

drs. G.H. Hoek / Geen reacties

30-09-2009, 15:39

Vraag

In verband met soms wat geirriteerd en pijnlijk tandvlees gebruik ik Paradontax tandpasta. Dit heeft een verschrikkelijke vieze smaak, maar mijn tandvlees voelt gezonder. Kan het kwaad als ik dus poets met Paradontax en gelijk daarbij mijn tanden nog een keer poets met bijv. Prodent (puur voor de frisse smaak)? Heb ik dan kans dat ik het glazuur er af poets?


Antwoord

Voor het genezen van tandvleesontsteking speelt het gebruik van tandpasta, behalve als schuurmiddel, geen enkele rol. Tandpasta is vooral het vervoermiddel voor fluoride dat zeer belangrijk is in het voorkomen van “gaatjes”.

Tandvleesontsteking is een normale lichaamsreactie op de bacteriën in de mond. Bij iedereen die door een onvoldoende borsteltechniek de hoeveelheid bacteriën/tandplaque niet voldoende weet te controleren ontstaat tandvleesontsteking. De belangrijkste indicator dat er sprake is van tandvleesontsteking is bloedend tandvlees. Gezond tandvlees bloedt nooit.

Ontstoken tandvlees kun je (ook zonder gebruik van tandpasta) binnen een week genezen met de juiste tandenpoets en tandenstoker of flosstechniek mits er geen tandsteen aanwezig is. Goed tandenpoetsen kun je leren bij bijvoorbeeld een mondhygiënist.

Met vriendelijke groet,
Drs. G. H. Hoek, tandarts

Lees meer artikelen over:

medischtandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn man en ik zijn inmiddels vijf jaar getrouwd. In ons huwelijk hebben wij behoorlijk moeilijke tijden meegemaakt. Zelf ben ik regelmatig opgenomen in een GPZ. Heel bijzonder hoe mijn man mij steeds...
1 reactie
30-09-2010
Ik wil graag een klein kruisje om m'n nek dragen als teken van mijn geloof. Mijn vraag is of het toegestaan is of is het een te ‘groot’ iets?
Geen reacties
30-09-2016
Christus waarschuwt Zijn discipelen in de Bijbel dat zij verdrukking zullen hebben in deze wereld. Dit geldt ook voor ons als christenen. In ons land en om ons heen is te zien dat onze Bijbelse waarde...
6 reacties
30-09-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering