Kort haar op mondhoogte

Ds. J. Prins / geen reacties

21-01-2009, 00:00

Vraag

Ik (21 jaar) heb kort haar, tenminste tot op mondhoogte. Mijn ouders zijn het hier niet mee eens. Een vrouw mag geen kort haar hebben, maar wat is kort haar? Kunt u hier antwoord op geven? Moet ik naar mijn ouders luisteren, omdat je je ouders gehoorzaam moet zijn? Maar geldt dat ook nog als je volwassen bent en op jezelf woont? En geldt dat ook voor dit geval dat in de grijze zone valt?

Antwoord

Beste vragenstelster,

Wat fijn dat je niet zonder meer aan de mening van je ouders voorbij gaat. Positief! Aan je vraag te zien denk ik dat je op jezelf woont en gezien je leeftijd ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de lengte van je haar. Om deze vraag heen zou ik een mistig verhaal kunnen houden om de kool en de geit te sparen. Maar daar is niemand mee geholpen en jij zeker niet. Allereerst kan het natuurlijk zijn dat een vrouw door een ziekte o.i.d. geen lang haar kan dragen. Dat is duidelijk. Maar hoe is nu de haardracht van de vrouwen in de Bijbel? Vanuit de Schrift kunnen we opmaken dat de vrouwen in de regel het haar lang droegen. Denk bijvoorbeeld aan Lukas 7, de zalving van de Heere Jezus. Vooral in 1 Korinthe 11 lezen we over het hoe en waarom, van het lange haar van de vrouw. In vers 6 staat dat het lelijk is als zij het haar laat scheren. Lelijk in de zin van niet mooi en niet eervol. Waarom? Waarschijnlijk omdat een man kort haar heeft en een vrouw daarom op een man zou gaan lijken. Terwijl ze een eigen eervolle en unieke plaats van God heeft gekregen. En.... geschoren in de zin van heel kort geknipt haar. Waarom dan lang haar? In vers 15 staat dat dit lange haar, voor haar een eer is. Het benadrukte namelijk haar eigen unieke en eervolle plaats als vrouw.

Natuurlijk komt de vraag naar boven, geldt deze regel ook nog voor onze tijd? Ik denk van wel... want man en vrouw hebben toch nog steeds hun eigen en unieke plaats. Nu wordt er wel gezegd, in Christus zijn man en vrouw één! Zeker, de vrouw is niet minder t.o.v. de man. Dat de vrouw minder o.i.d. zou zijn is een zeer onbijbelse gedachte. Maar het één zijn in Christus, ziet veel meer op het leven van dezelfde genade die er in Christus is. Maar het door de Heere gegeven onderscheid tussen man en vrouw, blijft wel! De man als het leidende, beschermende en troostende hoofd en zij als de hulp tegenover hem. De vrouw neemt een grote plaats in, in de Schrift! (Zie hierover ook de kanttekeningen op Galaten 3: 28.)

Dan nog de vraag, wat is lang haar en wat is kort haar? Ik denk dat daarin een stukje christelijke vrijheid zit. Voor de één is dat haar dat bijna op de heupen hangt, voor de ander kan dat haar zijn dat op de schouders hangt. (Natuurlijk wel mooi in vorm geknipt.)

We moeten heel voorzichtig zijn, om elkaar de maat te nemen. Daar is al zoveel ruzie en verwijdering door ontstaan, zoveel hete hoofden en koude harten. En... de lengte van ons haar wordt mede bepaald door het soort haar dat we hebben: kroes, krullend, krachtig, slap en noem maar op, ook de leeftijd speelt een rol mee.

Als ik de Bijbel biddend en eerlijk lees, wil ik je graag het bovenstaande meegeven. Daarbij is het belangrijkste, dat we persoonlijk mogen leren leven van Gods genade in Christus. Dan zijn deze dingen niet onbelangrijk, ze komen ze wel in een ander licht te staan. Liefde en zachtmoedigheid voeren dan de boventoon en er is een verlangen om te wandelen naar de wil van God, de hemelse Vader. Die ook hierin wijsheid wil geven, Die niet verwijt, maar mild wijsheid geeft.

Van harte Gods zegen in Christus, met vriendelijke groet.

Ds. J. Prins

Ds. J. Prins

Ds. J. Prins

 • Geboortedatum:
  04-10-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Ederveen
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

haardracht
geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Breure. Ik las uw antwoord op de vraag over onze wil. Ook luisterde ik gisteravond via internet naar een preek v...
1 reactie
21-01-2011
Wanneer is een huwelijk officieel een huwelijk volgens de Bijbel? Wanneer je voor de gemeente of voor de kerk trouwt? Wa...
geen reacties
22-01-2021
Ik ben een jongen van 17 en ik zit al een tijdje behoorlijk in de knoop met mezelf. Ik heb vooral moeite met het feit da...
3 reacties
22-01-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering