Tamponziekte

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

12-01-2009, 00:00

Vraag

Is het dragen van tampons gedurende heel je menstruatie niet goed? In mijn omgeving wordt dat gezegd, en zeker als je ze ook de hele nacht draagt. Ik vind het andere niet fris en gebruik het daarom ook niet. Kunt u hier iets zinnigs over zeggen?


Antwoord

Waarschijnlijk wordt in jouw omgeving gedoeld op de “tamponziekte”, een zeldzame maar ernstige bacteriële ziekte. Begin jaren ’80 kwam deze ziekte in de publiciteit omdat er vrouwen waren die hierdoor getroffen werden en deze ziekte tot de dood kon leiden. Uit onderzoek bleek dat ongeveer 90 procent van hen ongesteld waren en tampons gebruikten. De tampons zijn daarna van samenstelling veranderd en de ziekte komt nu nog maar erg weinig voor.  In de jaren ‘80 werd vrouwen aangeraden ’s nachts geen tampons te gebruiken, maar tegenwoordig kan dat zonder enig probleem.

Het is gebruikelijk dat vrouwen tampons vooral of alleen overdag gebruiken. Wel is het handig een nieuwe tampon in te doen zodra je wakker bent. Ook kun je sterk absorberende tampons beter vermijden. Begin met de kleinste maat en ga pas op een grotere over als de kleine te snel doorlekt.

Samengevat: het gebruik van tampons is geen probleem, wel regelmatig wisselen.
 
José de Jongh

Lees meer artikelen over:

medischtampon
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag ik als gedoopte zeggen: “Heere, doe zoals U beloofd hebt”? Mijn vraag is eigenlijk: is God de Vader van alle gedoopten?
Geen reacties
12-01-2017
Mijn man en ik zijn acht jaar samen, vijf jaar getrouwd. Ik voel me de laatste tijd (driekwart jaar) eenzaam en heb het gevoel dat zijn respect voor mij steeds minder wordt. Ik heb het echt geprobeerd...
23 reacties
12-01-2010
Mijn kinderen geloven niet en dat doet me zoveel verdriet dat ik er soms gewoon ziek van ben. Laatst zei mijn 46-jarige dochter tegen mij, toen ik haar vroeg hardop te mogen bidden voor het eten, heel...
Geen reacties
12-01-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering