Slang als huisdier

Ds. P.D.J. Buijs / Geen reacties

22-11-2008, 00:00

Vraag

Omdat ik de Bijbel ken, en dan in het bijzonder het verhaal van Adam en Eva, weet ik dat de slang een duistere betekenis heeft. Nu heb ik thuis een terrarium met een slang daarin: een korenslang; een slang die veel in laboratoria gehouden is en bekend staat als een stressbestendig reptiel, goed voor een beginner. Nu is mijn vraag: is de slang een door Satan bezeten creatie met door God verwijderde poten, of moet je elk dier dat God geschapen heeft respecteren en kan ik een slang ethisch gezien als huisdier houden?


Antwoord

Beste lezer,
 
Dat is best een bijzondere vraag. Het is in de eerste plaats belangrijk om er op te wijzen dat het niet om de slang als zodanig gaat, maar om déze slang die instrument van satan is. Opmerkelijk dat “vervloeken” wordt gebruikt tegenover de slang en niet tegenover de mens. We kunnen misschien het beste vertalen: “u bent méér vervloekt dan al het vee en dan al het gedierte van het veld.” Het gaan op de buik is daarvan een element, of een symbool.

Hoe de slang er voor die tijd uitgezien heeft (dus voor de zondeval)? Daar moeten we maar niet over speculeren. Ik kwam ergens tegen dat er slangen zijn met rudimentaire achterpoten, maar dat het niet duidelijk is of die ooit groter zijn geweest. We weten dat een slang zich hoog kan oprichten om vervolgens toe te slaan. Toch moet het dier voortaan op de buik kruipen, en is daarmee kwetsbaar. “Stof eten” is een grote vernedering (vergelijk de uitdrukking: “zijn vijand lekt het stof”, of: “in het stof bijten”).

Nu denk ik niet dat om deze redenen je geen slang als huisdier zou mogen houden (al moet ik er persoonlijk niet aan denken). Wel herinnert de slang, ook door zijn m.i. huiveringwekkende uitstraling, aan het rampzalige gebeuren in het paradijs. De slang is in de Bijbel het symbool gebleven van de satan, tot en met het boek Openbaring toe (12:9,14,15 en 20:2). Wanneer Paulus de verdorvenheid van het menselijk geslacht tekent, gebruikt hij o.a. het woord “slangenvenijn”.
 
Samenvattend: het lijkt mij op zich niet verkeerd om een slang als huisdier te houden (de slang als zodanig is geen door satan bezeten creatie), maar wel herinnert het dier aan de wijze waarop satan in deze wereld voet aan wal heeft gekregen. In die zin is het dier een les in verootmoediging en waakzaamheid.
 
Met een hartelijke groet,
Ds. P. D. J. Buijs

Tags in dit artikel:

dierenslang
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P.D.J. Buijs

  • Geboortedatum:
    02-11-1961
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nunspeet
  • Status:
    Actief
198 artikelen
Ds. P.D.J. Buijs

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ds. Tuinier, dank u wel dat u mijn vraag heeft beantwoord. Ik ben het helemaal eens met uw uitleg van de tekst. Ik denk dat dit ook is, zoals de Heilige Geest het bedoeld heeft. Ik ben daarom ook blij...
Geen reacties
22-11-2014
Darmkanker kan obstipatie veroorzaken. Nu heb ik al levenslang last van moeilijke stoelgang. Kan verstopping ook (sneller) darmkanker veroorzaken of is dat geen gevaar? Het vastzitten is wat lastig, m...
Geen reacties
22-11-2021
Waarom hebben rouwkaarten vaak een zwarte of grijze rand, dun of dik? Is dat (refo)traditie of een terechte keuze? Is er daarbij nog onderscheid tussen de vermeende eeuwige bestemming van de overleden...
Geen reacties
22-11-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering