(...) Die ook Zijn eigen Zoon niet gespaard heeft, maar heeft Hem voor ons allen...

Ds. D. Breure / Geen reacties

16-10-2008, 00:00

Vraag

Romeinen 8: 31 en 32: “Wat zullen wij dan tot deze dingen zeggen? Zo God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? Die ook Zijn eigen Zoon niet gespaard heeft, maar heeft Hem voor ons allen overgegeven, hoe zal Hij ons ook met Hem niet alle dingen schenken?” Wie worden er bedoeld met “ons allen” in vers 32? Als hier alle mensen mee worden bedoeld klopt de uitverkiezing toch niet, want dat zou dan betekenen dat God zijn Zoon heeft overgegeven voor alle mensen? En als het niet om alle mensen gaat, om wie gaat het in deze tekst dan wel?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Het lijkt me dat zowel Romeinen 8 als de hele Romeinenbrief duidelijk maakt wie deze “ons” zijn. Romeinen 8 noemt in vers 4 heel duidelijk wie dat zijn als er staat  “...ons, die niet naar het vlees wandelen maar naar de Geest.” Ook vers 1 en 9 omschrijven wie dat zijn. Zie ook vers 23 waar staat: “...wijzelf, die de eerstelingen van de Geest hebben.”

Ook de aanhef in Romeinen 1 vers 7 geeft aan wie Paulus bedoelt “(aan) allen die te Rome zijt, geliefden Gods en geroepen heiligen.” Dat zijn dus inderdaad niet alle mensen, maar de gemeente, benoemd naar wat zij in wezen is en behoort te zijn. In die Gemeenten kan/zal ook kaf tussen het koren zijn, maar in wezen is de gemeente zoals Paulus haar hier en in andere brieven aanspreekt.

Ds. D. Breure

Ds. D. Breure

Ds. D. Breure

  • Geboortedatum:
    30-08-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kockengen
  • Status:
    Actief
Geen reacties

Terug in de tijd

In 1 Samuel 2:25 lees ik de woorden "want de Heere wilde hen doden" in reactie op de zonde van Hofni en Pinehas. Nu weet ik dat het gaat om het feit dat God hen in hun ongeloof laat, maar het woordje ...
Geen reacties
16-10-2023
Aan Marieke van Beek, RMU. Kunt u mij een tip geven van een goed bureau voor een beroepskeuzetest/icm persoonlijkheidstest/niveau, e.d?
Geen reacties
16-10-2009
Mogen (moeten) de Joden nog steeds alle niet-Joden binnen Israel doden zoals hen in het OT geboden is (bijvoorbeeld de Palestijnen)? Een soortgelijke vraag m.b.t. oorlogen met omringende volken (het d...
1 reactie
16-10-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering