Als ik lid word van een vereniging of van een kerkgenootschap, ben ik dan ook ge...

Ds. J. van het Goor / Geen reacties

12-09-2008, 00:00

Vraag

Als ik lid word van een vereniging of van een kerkgenootschap, ben ik dan ook gebonden aan de grondslag daarvan?


Antwoord

Beste briefschrijver, laat ik beginnen met een niet zo Refo(web) voorbeeld. Stel dat een Feijenoordspeler een nieuw contract krijgt bij Ajax, maar bij z’n nieuwe club blijft spelen in broek en shirt van de vorige... dan kan niet. Het een hoort bij het ander en is een gevolg van het ander. Als je lid wordt van een vereniging of kerkgenootschap en je voelt je niet gebonden aan de grondslag ervan, dan kom je op zeker moment in problemen.

Elke vereniging heeft statuten waarin grondslag en regels zijn verwoord. Het zijn de kaders waarbinnen het verenigingsleven zich afspeelt en waarop elk lid van de vereniging aanspreekbaar is. Als iemand lid wordt van een vereniging zonder zich gebonden te weten aan de grondslag, krijg je gemakkelijk een onbestuurlijk geheel. Stel dat je lid wilt worden van de kiesvereniging van de SGP, omdat die mensen plaatselijk wel een sympathieke club vormen, maar je gedachtegoed is meer die van de CU, dan kom je vroeg of laat in problemen met jouw visie op een bepaalde zaak en de visie van de kiesvereniging.

Bij het lidmaatschap van de kerkgenootschap ligt dat voor mijn gevoel wel iets anders. Daar is  geen sprake van een vereniging, hoewel ook die wel een grondslag hebben, nl. het Onfeilbaar Woord van God als richtsnoer voor het leven en de Drie Formulieren van Eenheid (HC, NGB, DL) als leesregel van de Schrift vanuit het Gereformeerd Belijden. Zo kan iemand van RK-huize een bepaalde protestantse kerk in z’n woonplaats of omgeving wel aansprekend vinden, omdat hij daar het evangelie hoort verkondigen. Maar als hij de grondslag van de kerk (Bijbel en drie formulieren) niet onderschrijft, zal hij toch moeite kunnen krijgen met zaken als bijvoorbeeld de visie op het Heilig Avondmaal. Ook op andere punten kan iemand heel sterk verschillen van mening; ik denk aan de zondagen 9 en 10 van de HC.

Samengevat: Als je lid wordt van een vereniging ben je gebonden aan de grondslag van de vereniging, anders heb jij er niets te vertellen. Bij je lidmaatschap van een bepaald kerkgenootschap zeg je: De Bijbel is voor mij Gods Woord, de belijdenisgeschriften beaam ik, en ik stel mij onder de tucht (en daarmee onder de ‘regelgeving’ gebaseerd op de Bijbel) van dat kerkgenootschap. Daarmee zeg je: In deze kerk wil ik onderdak vinden en zij heeft het in voorkomende gevallen over mij te zeggen.

Wellicht is dit antwoord te algemeen, omdat de vraag mogelijk een heel specifieke achtergrond heeft, maar dan lees ik dat wel.

Ds. J. van het Goor

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van het Goor

  • Geboortedatum:
    20-09-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Inactief
61 artikelen
Ds. J. van het Goor

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Heel mijn leven heb ik al het gevoel nergens bij te horen. Ik heb autisme. Thuis is er sprake van emotionele verwaarlozing. Verder ben ik altijd (en nog steeds) gepest en buitengesloten. Ik heb enorm ...
Geen reacties
12-09-2023
Aan een Ger. Gem.-predikant/ambtsdrager. Af en toe ben ik heel verdrietig. Ik probeer het onder woorden te krijgen, maar dan is het nog afwachten of ik word begrepen. Ik mis mijn lieve grootouders, ze...
Geen reacties
12-09-2018
Ik drink regelmatig alcohol om me meer rustig te voelen. Aan de ene kant vind ik dat ik het gewoon moet drinken, anders ben ik altijd hypernerveus. Aan de andere kant weet ik niet of mijn mate van alc...
2 reacties
12-09-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering